Z modelky poradkyní premiéra Fica. Teď se o Troškovou kvůli italské mafii zajímá policie

Kdo je Mária Trošková? (zdroj: ČT24)

Příběh Márie Troškové byl dosud soustem hlavně pro slovenská bulvární média. Teď se bývalá modelka a do středy poradkyně premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dostává do centra vyšetřování smrti investigativního novináře Jána Kuciaka. Vlastnila totiž firmu spolu s italským podnikatelem Antoninem Vadalem, o kterém zavražděný novinář psal jako o pravděpodobném členovi kalábrijské mafie 'Ndrangheta.

Do středy, kdy z funkce poradkyně odstoupila, byla jednou z nejmocnějších žen Slovenska, předtím ji ale většina Slováků znala úplně jinak. Bývalá účastnice soutěže Miss Universe se nejednou svlékla pro pánské časopisy, pronikla třeba do Playboye nebo do vysílání moldavské televize.

Trošková pracovala od roku 2014 jako asistentka tehdejšího poslance strany Smer-SD Viliama Jasaně – toho později Fico dosadil do křesla tajemníka bezpečnostní rady státu.

V březnu 2015 Troškovou slovenský premiér jmenoval do pozice hlavní státní poradkyně. Sekundovala mu při oficiálních příležitostech, třeba na Pražském hradě při udělování českých státních vyznamenání.

Dříve velmi sdílná celebrita ale teď s novináři takřka nemluví a o její roli mlčí i premiér Fico. „Společnost roky neví, co na úřadu vlády dělá,“ říká investigativní novinář Adam Valček. Právě on patřil k prvním, kdo se začal zabývat minulostí premiérovy poradkyně – a to společně se zavražděným Jánem Kuciakem. 

Trošková přivedla novináře na stopu Vadala

Dokonce to byla právě Trošková, kdo je přivedl na stopu Antonina Vadala, údajného člena italské mafie. Trošková s ním totiž v roce 2011 založila firmu. Premiér Fico ale toto spojení na jednoho ze svých nejbližších lidí rázně odmítá. „Spojujete nevinné lidi s dvojnásobnou vraždou. Je to už přes čáru,“ brání Troškovou premiér. 

Totéž tvrdí i Trošková. A protože se prý nechce stát součástí útoků na premiéra Fica, odstoupila z funkce. Možnou spojitost mezi teď už bývalou Ficovou poradkyní a mafií ale neberou vážně jen média. Troškovou chce vyslechnout i slovenská policie.