Sociální pracovníci mají zklidnit Chotěbuz. Protiuprchlické nálady živí neonacisté

Německou Chotěbuz rozdělili uprchlíci (zdroj: ČT24)

Chotěbuz v Braniborsku rozšíří tým sociálních pracovníků. Po policejních posilách jde o další krok, který má uklidnit situaci ve městě. Ta se vyostřila po potyčkách obyvatel se žadateli o azyl. Vyvrcholily incidenty, při kterých mladiství migranti nožem napadli místního mladíka a manželský pár. Atmosféry zneužívají neonacisté, kteří se rádi ukazují i na protiimigračních demonstracích.

Chotěbuz se rozpoltila. Hovory v obchodním centru se často stáčejí ke konfliktům běženců s místními. „Trendem jsou obavy lidí z budoucnosti. Bude docházet k dalšímu násilí? Zvládne to náš sociální systém?“ přiblížila atmosféru ve městě manažerka Simone Hermanová.

Poslední dvě násilné události Chotěbuzí otřásly. Mladiství Syřané jsou podezřelí, že napadli stejně starého německého mladíka. „Jeden ze Syřanů vytáhl nůž a místního chlapce zranil na tváři,“ popsal událost zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

Podruhé byli v ohrožení postarší manželé. „Trojice mladistvých Syřanů se dostala do konfliktu s manželským párem. Jeden z nich vytáhl nůž, a to kvůli tomu, že žena nedala těmto mladistvým přednost ve dveřích,“ vylíčil Černohorský.

Většina incidentů ve statistikách jsou konflikty mezi běženci samotnými. Policie řeší i útoky na azylanty. Stále pátrá po šestici, která na Silvestra napadla tři Afghánce. „Pocit nejistoty mezi lidmi můžeme zpracovat jen tím, že ukážeme odpovídající přítomnost v ulicích,“ myslí si inspektorka Bettina Grossová.

Atmosféru jitří neonacisté

Počet migrantů žijících ve stotisícové Chotěbuzi se během posledních tři let více než ztrojnásobil na osm tisíc. Podle úřadů tomu neodpovídá počet policistů, sociálních pracovníků nebo peněz na integraci.

„Příchod většího množství uprchlíků znamená potřebu najednou integrovat mnoho lidí a stalo se, že to přesáhlo hranice systému, který je k tomu určený,“ podotkla braniborská ministryně kultury Martina Münchová.

Jörn Meyer má za sebou desítky let práce s mladistvými a konflikty nevidí poprvé. Zná i mladíky, kteří se zapletli do těch posledních. „Mládenec, který tenhle útok spáchal, svého činu velmi lituje. Jeho přátelé se ho ptají, proč nosí nůž, proč to udělal a dochází u něj k sebereflexi,“ zdůraznil Meyer.

Na vyhrocení situace má podle Jörna Meyera podíl aktivní německá extremistická scéna. Současné dění je pro ni další impuls. Tajná služba dokonce zkoumá napojení pořadatelů protiuprchlických protestů na zakázanou neonacistickou organizaci.