Prokuratura chce pro jihokorejskou exprezidentku 30 let vězení. Pak Kun-hje proces bojkotuje

Jihokorejská prokuratura navrhuje pro souzenou bývalou prezidentku Pak Kun-hje trest třiceti let vězení. Bývalá hlava státu je v procesu, který začal loni v květnu, obžalována z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů.

Soudní jednání bylo podle agentury AP poslední předtím, než soud v Soulu vynese nad exprezidentkou rozsudek. Verdikt by měl padnout 6. dubna. Prokuratura oznámila, že požaduje, aby někdejší prezidentka dostala pokutu ve výši 110 milionů dolarů. Pak Kun-hje podle ní neprojevila nad svými činy žádnou lítost.

Exprezidentka soudní jednání bojkotuje

Exprezidentka se soudního jednání, podobně jako těch předešlých, nezúčastnila. Soudní stání bojkotuje od října na protest proti rozhodnutí, kterým jí byla prodloužena vazba o šest měsíců. Obhájci exprezidentky tehdy rezignovali a Pak Kun-hje údajně odmítá setkat se se státem ustanovenými obhájci, kteří ji od té doby u soudu zastupují.

Okamžité propuštění bývalé prezidentky požadovaly v úterý na demonstraci poblíž soudní budovy stovky přívrženců. Většina demonstrantů byla ve věku od 50 do 80 let, napsala agentura AP.

V centru korupčního skandálu, který vypukl v roce 2016 a měl loni v březnu za následek sesazení Pak Kun-hje, je její důvěrnice Čche Son-sil. Ta si před dvěma týdny vyslechla rozsudek, kterým jí byl uložen trest dvaceti let odnětí svobody.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čche Son-sil byla uznána vinnou z toho, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Aféra se týkala i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl ale překvapivě propuštěn.

Exprezidentka dříve přiznala, že své důvěrnici poskytovala koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat. Média v zemi spekulovala, že Čche vedle zasahování do projevů měla také možnost nahlížet do tajných spisů a ovlivňovat personální i politické záležitosti v zemi, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

V kauze jde o desítky milionů

Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. V soudním procesu, který začal v květnu, čelí obvinění mimo jiné ze zneužití pravomocí. Údajně přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (72 milionů korun) z fondů tajných služeb. Exprezidentka vinu rozhodně popírá a očekává se, že se odvolá, pokud bude shledána vinnou.

Bude-li uznána vinnou, stane se již třetí jihokorejskou hlavou státu odsouzenou za trestné činy. Dvěma dříve odsouzenými prezidenty byli bývalí armádní generálové zapletení do převratu v roce 1979 a do masakru civilistů v roce 1980.