Kuciakův případ má přesah do České republiky, prohlásil slovenský policejní prezident

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar na společné tiskové konferenci s premiérem  Robertem Ficem (Smer-SD) a ministrem vnitra Robertem Kaliňákem (Smer-SD) uvedl, že případ vraždy novináře Jána Kuciaka má „jistý přesah“ i do Česka. Podle Respektu dostala ochranku česká novinářka Pavla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala na textu o italské mafii. Slovensko už navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem.

Premiér Robert Fico v úvodu tiskové konference řekl, že všechny jeho kabinety ctily svobodu slova a on sám měl vždy jedině „věcné výhrady vůči novinářské práci“. O žurnalistech přitom v minulosti hovořil jako o „špinavých protislovenských prostitutkách“.

Dále zkritizoval opozici, která podle něj šíří „fámy a obvinění“ v době, kdy vyšetřovatelé naopak potřebují „klid a podporu, ne zpochybňování“. Varoval média, aby nespojovala nevinné lidi s dvojnásobnou vraždou, a vyzval ke sjednocení.

Devadesátka ČT24 k reakcím na vraždu slovenského novináře (zdroj: ČT24)

Nejsilnější slovenské opoziční strany Sloboda a solidarita (SaS) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) po vraždě Kuciaka vybídly Kaliňáka i Gašpara k rezignaci. Podle Fica opozice zneužívá obou vražd k politických cílům.

Nespojujte bez důkazů nevinné lidi s úkladnou dvojnásobnou vraždou.
Robert Fico

„Činíme některé kroky, které nejsou úplně standardní,“ podotkl ministr vnitra Kaliňák poté, co Fico několikrát ukázal na stůl, na nějž nechal vyskládat milion eur jako odměnu pro člověka, který policii poskytne informace vedoucí k vypátrání viníka či viníků.

Kaliňák řekl, že slovenští vyšetřovatelé již navázali spolupráci s kolegy v České republice, Itálii i v rámci Europolu. Připustil, že jedna z vyšetřovacích verzí má „jednoznačně mezinárodní prvek“. Podrobnosti neuvedl.

„Důvody nebudu přesně ozřejmovat, ale případ souvisí a má jistý dosah do České republiky,“ doplnil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Podle informací týdeníku Respekt je česká souvislost ztělesněna v osobě investigativní novinářky a zakladatelky Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavly Holcové.

Centrum je zapojené do projektu Organized Crime and Corruption Reporting Project a mezinárodních sítí investigativních novinářů a česká novinářka s Kuciakem poslední rok a půl spolupracovala na přípravě článku, který už nestihl vydat a který ho podle jedné z policejních hypotéz o motivu dvojnásobné vraždy mohl stát život, píše Respekt. Policie nyní novinářku střeží.  

Gašpar uvedl, že v souvislosti s vraždou již bylo vyslechnuto 20 lidí. Policie zatím nevyloučila žádné varianty, přestože se přiklání k názoru, že vražda souvisela s novinářskou prací jedné z obětí.

Aktuálně se čeká na výsledky analýzy telefonické a elektronické komunikace zavražděného novináře a jeho snoubenky. Rovněž se prověřují více než dvě desítky hlášení na zvláštní telefonickou linku, kterou v souvislosti s vyšetřováním vraždy reportéra zřídila pro veřejnost.

Tisková konference Roberta Fica k vraždě slovenského novináře (zdroj: ČT24)

Kuciak podle portálu Aktuality.sk sledoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Smer a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii.

Portál napsal, že Vadala v roce 2003 stanul v Itálii před soudem v souvislosti s ukrýváním člena mafie, pro nedostatek důkazů byl ovšem zproštěn viny. Později se Vadala přestěhoval na Slovensko.

Na východním Slovensku podle webu podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Z nedokončeného Kuciakova článku podle portálu vyplývá, že Vadala a jeho italští známí se dostali do konfliktu se zákonem i na Slovensku.

O zmiňovaném propojení Troškové a Jasaňa na italského podnikatele psal také list Sme a již v roce 2016 i týdeník Plus 7 dní. Podle Fica Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

O zmiňované italské podnikatele se podle Gašpara a Kaliňáka v minulosti zajímala slovenská policie. V jednom případě, který se ale netýkal Vadaly, policie podala návrh na podání obžaloby v souvislosti s podplácením daňových a jiných úředníků.

Kuciak se snažil rozkrýt vazby italské mafie na vrcholné slovenské politiky (zdroj: ČT24)