Fico přivezl z Íránu šest z osmi zadržovaných Slováků

Bratislava - Šest z osmi Slováků zadržených v Íránu pro podezření ze špionáže je zpět ve své vlasti. Na mimořádné tiskové konferenci to oznámil premiér Robert Fico, který pro ně spolu se slovenským ministrem zahraničí v sobotu letěl vládním speciálem. Zbylí dva zůstávají nadále ve vazbě v Teheránu. Írán slovenské paraglidisty zadržel v květnu kvůli podezření, že si fotili objekty jaderného programu.

Premiér bližší informace k případu nesdělil, jelikož v Teheránu stále probíhá vyšetřování zbylých dvou. Fico pouze řekl, že Slovensko za propuštění svých občanů nebylo nuceno zaplatit a že slovenská diplomacie má plán, jak dostat domů i poslední dva zadržované. Jednání o propuštění skupiny slovenských paraglidistů vedla slovenská diplomacie déle než čtvrt roku.

„Jsme rádi, že jsme doma, že jsme se setkali s rodinami. Pevně věříme, že se naši kamarádi brzy vrátí domů,“ uvedl po návratu jeden ze zadržovaných Slováků.

Slováci do Íránu vycestovali ve dvou skupinách počátkem května. Krátce nato je íránská policie zadržela kvůli podezření, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáno. Stalo se to u středoíránského města Isfahán, kde se nacházejí zařízení na obohacování uranu. „Zákaz fotografování tam byl. Myslím pod 2300 metrů. My jsme ale fotili výš,“ říká Frigo.

Slovenští paraglidisté byli podle íránských úřadů vybaveni vysílačkami, které jsou v Íránu zakázány, a profesionální fotografickou technikou. Právě tyto přístroje mohly upoutat pozornost íránských bezpečnostních služeb.

K incidentu navíc došlo v choulostivém období prezidentských voleb. „Bylo to v době prezidentských voleb, kdy mají bezpečnostní složky všech států zvýšenou ostražitost,“ potvrzuje František Škvrnda z Ekonomické univerzity Bratislava.

Slováci v Íránu zaměstnávají slovenskou diplomacii

Ministr zahraničí Miroslav Lajčák se v červenci setkal s íránským velvyslancem pro Slovensko ve Vídni, kterého žádal, aby byl slovenskému konzulovi na zastupitelském úřadě v Teheránu umožněn kontakt se zadrženými Slováky. Na setkání došlo pouze jednou, poté spolu komunikovali už jen telefonicky.

V krátké době jde o druhý případ, kdy se v Íránu dostali do problémů občané Slovenska. V lednu Íránci zadrželi Mateje Valucha pro podezření ze špionáže, asi o měsíc později ho ale propustili. Slovák jakoukoli spolupráci s výzvědnými službami popřel.