Konference amerických konzervativců: Trump, vnučka LePena i zástupce držitelů zbraní

Horizont ČT24: Konference amerických konzervativců (zdroj: ČT24)

Republikánští politici a konzervativní aktivisté z celých Spojených států se sjeli na předměstí Washingtonu. Už po pětačtyřicáté se tam koná Konference konzervativní politické akce – takzvaný CPAC. Úvodním dnům letošního ročníku dominovala nejprve otázka možného omezení držení střelných zbraní a pak také prezident Donald Trump.

Centrum konzervativního světa udělal z CPAC prezident Ronald Reagan. Od jeho doby se setkání tisíců republikánů v mnohém proměnilo. Akci, která je o tvářích a hlasech, v posledních dvou letech jasně dominují ty z administrativy Donalda Trumpa. 

Sám Trump na pódiu poprvé promluvil v roce 2011, kdy ho většina republikánů nebrala vážně. Potom, co je ale po osmi letech vrátil do Bílého domu, je hvězdou, která ostatní snadno zastíní. „Pamatujete si, že když jsem zahájil kandidaturu, lidé říkali: Jste si jistí, že je to konzervativec? Myslím, že jsme dokázali, že jsem,“ uvedl Trump. 

Podle některých kritiků – i z řad samotných republikánů – se konference výrazně posunula doprava. Loni organizátoři na poslední chvíli stáhli pozvánku pro Milo Yiannopoulose, provokativního britského publicistu, který se brání spojení s extrémní pravicí.

Letos se pořadatelé hájí, že stejná nálepka nepatří ani vnučce zakladatele francouzské Národní fronty, která na pódiu promluvila hned první den. „I my, stejně jako vy, konečně chceme naši zemi zpět. Přijela jsem vám říct, že mladí v Evropě jsou dnes na tento boj připravení,“ řekla na konferenci Marion Marechal-Le Penová.

Viceprezident NRA: Odpůrci střelných zbraní chtějí vyhladit všechny svobody

Přesto ale úvodu konference dominovalo jiné téma. Po smrti sedmnácti lidí na floridské střední škole rukou střelce nechtějí příbuzní obětí a studenti, aby debaty o zpřísnění zákonů o držení střelných zbraní znovu utichly. 

Mimo předem naplánovaný program se proto slova chopil viceprezident Národní asociace držitelů zbraní (NRA) Wayne LaPierre. „Jde jim spíš o to získat větší kontrolu. Jejich cílem je zrušit druhý dodatek ústavy a naši svobodu držení střelných zbraní a tak vyhladit všechny svobody jednotlivce,“ tvrdí LaPierre. 

Většina delegátů konference věří, že šéf Bílého domu tlaku na omezení zbraní podlehne jen částečně. A že znovu budou moci v rámci každoročních anket odhlasovat, že svému prezidentovi plně důvěřují.