Vrtulníky Mi-17 dostaly zákaz létat nad Slovenskem. Armáda je odstavila kvůli bezpečnosti

Slovenská armáda z bezpečnostních důvodů pozastavila provoz vrtulníků Mi-17, stroje absolvují potřebné kontroly. Bez bližších podrobností o tom informovalo slovenské ministerstvo obrany. Slovenská média v této souvislosti spekulují, že byly zfalšovány dokumenty o opravách vrtulníků.

Jeden z vrtulníků Mi-17 by se měl podle mluvčí ministerstva obrany Danky Capákové opět dostat do provozu v nejbližších dnech, další stroje až po dokončení všech potřebných kontrol.

  • Mi-17 je vývozní verze sovětského, respektive ruského víceúčelového dvoumotorového vrtulníku Mil Mi-8 klasického uspořádání s pětilistým nosným a třílistým vyrovnávacím rotorem. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších vrtulníků na celém světě
  • První prototyp pokusného stroje vzlétl 9. června 1961, prototyp konečné dvoumotorové verze pak 17. září 1962. Vrtulník dostal roku 1964 větší rotorovou hlavu a jeho sériová výroba byla zahájena koncem roku 1965.
  • Stroj je neustále modernizován, vyrábí se dodnes a sloužil nebo slouží zhruba v 50 státech celého světa, včetně České republiky, pro vojenské i civilní účely.

Pátrání a záchrany pro případ letecké nehody jsou podle ní zajištěny vrtulníky letky ministerstva vnitra.

Podle listu Denník N slovenská armáda disponuje dvanácti vrtulníky Mi-17, z nichž čtyři zajišťují leteckou pátrací a záchrannou službu (SAR). Ta vyplývá z mezinárodních závazků ohledně civilní letecké dopravy. 

Problémy se stroji Mi-17 se podle informací Denníku N patrně týkají mechanických součástek, které jsou zabudovány v motorech vrtulníků. Armáda prý zjistila, že součástky nepodstoupily povinnou opravu, byť podle dokumentů se tak stalo. Vrtulníky Mi-17 na Slovensku opravuje státem kontrolovaný podnik Letecké opravovne Trenčín ve spolupráci s dalšími firmami.

V minulých letech na Slovensku spadlo několik helikoptér

V posledních letech se na Slovensku několik vrtulníků zřítilo. Před třemi lety v červenci se zřítil vrtulník ve Slovenském ráji, stroj zachytil o elektrické vedení. Nehoda si vyžádala čtyři mrtvé. Posádka letěla pro zraněného desetiletého německého chlapce.

Ve stejném roce v listopadu na východním Slovensku havaroval ukrajinský vrtulník, pád si vyžádal sedm obětí. A o necelý rok později při pádu záchranářského vrtulníku na Slovensku zemřel i příbuzný slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Kromě vrtulníků Mi-17 slovenská armáda provozuje také americké víceúčelové vrtulníky Black Hawk.