Rodiče Melanie Trumpové jsou možná „řetězoví migranti“, tvrdí Washington Post

Rodiče americké první dámy zřejmě využili možnosti takzvané řetězové migrace, kterou jejich zeť, prezident USA Donald Trump, opakovaně kritizuje. Napsal to ve středu list The Washington Post s odvoláním na informované zdroje. Viktor a Amalija Knavsovi mají v USA právo trvalého pobytu a brzy získají americké státní občanství.

Knavsovi jsou stejně jako Melania Slovinci a žijí v USA díky takzvané zelené kartě, napsal washingtonský list s odvoláním na imigrační úředníky. Nyní prý čekají na termín oficiálního předání dokumentů o americkém občanství. Protože nemají v USA žádné oficiální postavení, nehodlají o svém statusu veřejnost informovat.

Otázky kolem rodičů první dámy se objevily v souvislosti s Trumpovým tvrdošíjným odmítáním spojování přistěhovaleckých rodin. Minulý měsíc se prezident postavil i proti desetiletí platnému zákonu, který americkým občanům umožňuje zajistit trvalý pobyt v USA svým rodičům a potomkům. Řetězová migrace podle Trumpa může napomáhat tomu, že se do USA dostávají zločinci.

Oba rodiče Melanie Trumpové jsou důchodci. Třiasedmdesátiletý otec pracoval jako řidič a prodejce automobilů, jednasedmdesátiletá matka byla zaměstnána v textilce. Sama Melania přicestovala do USA ze Slovinska v roce 1996 jako modelka, nejprve na turistické a později na pracovní vízum. Zelenou kartu s právem trvalého pobytu získala v roce 2001, občanství o pět let později, rok po svatbě s Trumpem.