Saakašvili nesmí až do roku 2021 na Ukrajinu, rozhodly úřady

Ukrajinská pohraniční služba zakázala bývalému gruzínskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu vstup do země do roku 2021. Podle agentury Unian je důvodem nezákonný přechod polsko-ukrajinské hranice ze září loňského roku. Saakašvili byl před deseti dny v Kyjevě zadržen a vyhoštěn do Polska.

Gruzínský exprezident je na Ukrajině v nemilosti, přestože do země před třemi lety přijel na přímé pozvání prezidenta Petra Porošenka, který ho jmenoval oděským gubernátorem. Oba politici se ale rozešli, když Saakašvili začal otevřeně kritizovat poměry v ukrajinském vedení.

Loni v létě prezident svého bývalého spojence připravil o ukrajinské občanství, když byl Saakašvili v zámoří. V září ho přes polsko-ukrajinskou hranici přes odpor pohraničníků přepravil dav jeho stoupenců. Krátce nato Saakašviliho soud ve Lvově uznal vinným z ilegálního překročení hranice. Na základě tohoto rozhodnutí byl pak deportován do Polska.

Zákaz vstupu na ukrajinské území vydal velitel pohraničního oddílu v místě, kde loni Saakašvili překročil hranice z Polska. Saakašviliho advokát Ruslan Černoluckyj agentuře Interfax řekl, že se proti rozhodnutí odvolá.