Neznámý útočník napadl trhavinou velvyslanectví USA v černohorské Podgorici. Pak se odpálil

Neznámý muž v noci ze středy na čtvrtek v černohorské metropoli Podgorici hodil výbušninu na budovu amerického velvyslanectví a pak se sám odpálil. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na místní média. K útoku došlo několik minut před půlnocí, bližší podrobnosti policie nezveřejnila.

„Slyšel jsem dvě exploze v krátkém sledu za sebou. V mžiku přijela policie a mužovo tělo odvezla,“ řekl agentuře noční hlídač v nedalekém sportovním středisku. Americká ambasáda se nachází mimo centrum města mezi sídlem tajné policie a řekou Moračou. Podle jednoho ze svědků mohl útočník k budově přijít pešky přes most.

Ulici, kde budova ambasáda stojí, zablokovala policie. Budova amerického zastoupení není poškozena, výbuch za sebou zanechal pouze kráter na pozemku velvyslanectví, informovala místní policie. „Pravděpodobně se jednalo o ruční granát,“ uvedla na Twitteru černohorská vláda.

Velvyslanectví upozornilo na svých webových stránkách americké občany, aby se návštěvy ambasády do odvolání zdrželi. Zastupitelský úřad spolupracuje s místní policií na identifikaci útočníka. Všichni zaměstnanci velvyslanectví jsou v pořádku, informovala americká diplomacie.

Černohorské úřady uvedly, že se dosud nepřiklánějí k žádné určité stopě. Agentura AFP ale připomíná, že Černá Hora loni vstoupila k nevoli nemalé části obyvatel do NATO. Upozornila také na skutečnost, že z Balkánu odešla bojovat do Sýrie a Iráku zhruba tisícovka mužů, z nichž 23 pochází z Černé Hory.

V roce 2016 černohorská vláda oznámila, že zhatila proruský puč, jehož záměrem bylo v předvečer voleb svrhnout vládu. Konečným cílem převratu mělo podle následného soudu být zmaření vstupu tohoto malého balkánského státu do NATO. Kvůli tomuto pokusu stojí před soudem 15 osob, včetně dvou agentů ruské tajné služby.