Všechny větrné mlýny se zastavily: Dánsko pohřbilo prince Henrika

Za účasti dánské královny Margrethe II. i ostatních členů královské rodiny proběhl v Kodani pohřeb prince Henrika, který byl manželem dánské královny. Obřadu se zúčastnil i premiér Rasmussen a další asi šedesátka hostů. 83letý šlechtic skonal po dlouhé nemoci minulé úterý.

Královský palác respektoval princovo přání, aby byl zpopelněn. Jeho popel má být uložen zčásti v soukromé zahradě zámku Fredensborg, zčásti má být rozprášen do moře.

Před pohřebním obřadem se na půl hodiny rozezněly všechny zvony v kostelích, které patří pod Dánskou národní církev. Všechny větrné mlýny v Dánsku se pak zastavily v takzvané smuteční pozici, ve které lopatky tvoří kříž či písmeno X.

Vlajky na půl žerdi, královská rodina má měsíční smutek

Henrik byl hospitalizován s plicní infekcí koncem ledna. Zemřel v rodinném sídle Fredensborg severně od Kodaně, kde si přál strávit i své poslední chvíle. U lože umírajícího byla jak královna, tak synové Frederik a Joachim.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po celý týden od princova skonu vlály dánské vlajky na všech státních budovách a lodích na půl žerdi. Královská rodina se rovněž měsíc od princovy smrti nebude na znamení smutku účastnit žádných společenských akcí a její členové budou po celou dobu chodit oděni v černém.

Běžní lidé nosili už od soboty ke královskému paláci Amalienborg v hlavním městě květiny, do kostela zámku Christiansborg se od soboty přišlo zesnulému princi poklonit asi 20 tisíc lidí.

Henrik neměl titul krále, v Dánsku se cítil nerespektovaný

Dánský princ Henrik se narodil ve francouzské hraběcí rodině jako Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. S korunní princeznou Margrethe se Henrik oženil v roce 1967. Loni v červnu pár oslavil zlatou svatbu, následně se ale začal Henrikův zdravotní stav zhoršovat. V září královský palác oznámil, že Henrik trpí demencí, a princ pak omezil svou přítomnost na veřejnosti. V lednu v Egyptě dostal zápal plic a při následné prohlídce u něj lékaři našli nezhoubný plicní nádor.

Za svého života se Henrik těžko smiřoval se svým postavením na dánském dvoře. V roce 2007 si postěžoval, že není titulován jako král, ale jen jako princ manžel. Protože v Dánsku vůči sobě nepociťoval dostatečný respekt, často pobýval na své vinici ve Francii.

Kvůli podle něj nerovnoprávnému postavení u královského dvora vyjádřil Henrik před časem přání, aby nebyl pohřben v katedrále v Roskilde, kde pro něj a pro sebe nechala královna Margrethe před časem připravit sarkofág. Ačkoli později vyšlo najevo, že přání vyslovil v době, kdy již trpěl demencí, královský palác se rozhodl jeho přání respektovat.

Vydáno pod