Ženský tandem v čele CDU: Merkelová si za tajemnici vybrala sárskou premiérku

Horizont: Merkelová si za tajemnici vybrala sárskou premiérku (zdroj: ČT24)

Novou generální tajemnicí Křesťanskodemokratické unie (CDU) se má stát dosavadní sárská ministerská předsedkyně Annegret Krampová-Karrenbauerová. Do funkce by měla být zvolena 26. února na stranickém sjezdu, který bude také hlasovat o nové koaliční smlouvě se sociálními demokraty.

Podle informací agentury DPA navrhla regionální političku na funkci šéfka CDU, kancléřka Angela Merkelová. Její návrh údajně sklidil velký aplaus.

Pětapadesátiletá předsedkyně vlády západoněmecké spolkové země Sársko ve vedoucí stranické funkci vystřídá 43letého Petera Taubera, který post zastává od konce roku 2013 a minulý pátek ohlásil odchod.

Urychlené rozhodnutí Merkelové má být podle serveru Die Welt vzkazem jejím kritikům uvnitř strany, kteří po nepřesvědčivém výsledku v zářijových parlamentních volbách žádají personální obnovu partaje i vládního týmu.

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Mini-Merkelová vzala Schulzovi vítr z plachet

Krampová-Karrenbauerová je považována za blízkou spojenkyni Merkelové, podpořila ji například během uprchlické krize.

O sárské političce se také hovoří jako o možné nástupkyni současné kancléřky v čele strany. I Angela Merkelová zastávala funkci generální tajemnice CDU (1998 až 2000), v roce 2000 se stala její předsedkyní a od roku 2005 je kancléřkou.

Sárskou premiérku média často přezdívají „mini-Merkelová“. Krampová-Karrenbauerová si mezi spolustraníky získala sympatie loni v březnu díky drtivému vítězství v zemských volbách. CDU v nich porazila sociální demokracii (SPD) o více než deset procentních bodů, čímž mezi příznivci SPD nalomila víru v tehdy nově zvoleného lídra strany Martina Schulze. SPD následně prohrála i ve Šlesvicku-Holštýnsku a Severním Porýní-Vestfálsku, ve volbách do Spolkového sněmu nakonec utržila nejhorší porážku své historie.

Ekonomické křídlo strany, které se netají kritikou Merkelové, považuje výběr Krampové-Karrenbauerové za „dobrou volbu“. „Je to silná osobnost, která dokáže opět sjednotit různá křídla a postoje uvnitř strany,“ věří předseda vlivné organizace MIT sdružující v rámci CDU/CSU malé a střední podniky Carsten Linnemann.

Peter Tauber s kancléřkou Merkelovou a svou nástupkyní Annegret Krampovou-Karrenbauerovou
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Peter Tauber se v poslední době potýkal se zdravotními problémy, kvůli nimž se neúčastnil letošních jednání o vládní koalici se sociálními demokraty.

Dosavadní generální tajemník byl rovněž terčem kritiky části spolustraníků, mimo jiné kvůli údajným chybám ve volební kampani. Podle informací německých médií Tauber hned po parlamentních volbách Merkelové oznámil, že z funkce generálního sekretáře odejde.

Stoupenci konzervativní linie ve straně Tauberovi vyčítali také podporu sňatků pro homosexuály a nového migračního zákona.

Generální tajemníci mají v německých stranách na starosti mimo jiné některé organizační záležitosti a rovněž mají vyjadřovat stranické postoje navenek.