Fico chce úspěšnou a atraktivní sociální demokracii v Česku, Slovensku, ale i v celé Evropě

Úspěšnou sociální demokracii nejen na Slovensku, v Česku ale i celé Evropě, chce slovenský premiér a předseda strany Směr-SD Robert Fico. Sociální demokraté v Evropě zažívají krizi, aby uspěli ve volbách do Evropského parlamentu (EP), musí podle něj najít společná atraktivní vnitrostátní témata.

Robert Fico ve svém projevu apeloval na úspěch a soudržnost sociální demokracie v Evropě. „Jak je možné, že přes naplnění téměř všech volebních slibů má sociální demokracie v celé Evropě jeden obrovský problém? Parafrázuji film Rozmarné léto: Tento způsob politiky zdá se být poněkud nešťastným,“ řekl Fico v Hradci Králové.

Naposledy v loňských říjnových volbách v Německu sociální demokraté (SDP) nedokázali porazit CDU-CSU Angely Merkelové. Loni rakouská sociální demokracie (SPÖ) skončila až na třetím místě za Lidovou stranou (ÖVP) Sebastiana Kurze a protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska. Na třetím místě skončili loni i francouzští socialisté, volby tu vyhrálo Macronovo centristické hnutí Republika v pohybu (REM).

Nepodpoříte-li mě vy, neudělá to nikdo jiný.
Robert Fico

České sociální demokraty vyzval ke společnému hledání řešení této situace. Podle něj je důležité vymyslet a najít společná vnitrostátní témata, která budou atraktivní pro voliče a povedou k úspěchu sociálních demokratů ve volbách do Evropského parlamentu. „V socialistické frakci Evropského parlamentu vás budou považovat za vyvrhele, máte-li jiný názor, než který mají oni,“ upozornil Fico.

Zdůraznil, že Slovensko chce patřit do eurozóny, což by nemělo bránit vzájemné podpoře a spolupráci. „Plně respektujeme váš názor na datum přijetí eura i výhrady k hloubce evropské integrace, ale nemá nám to bránit v hlubší spolupráci,“ řekl Fico.

Fico chce do pekla na velkém bílém koni

SMER má na to vyhrát čtvrté volby v řadě. „Na Slovensku máme na to, opět zvítězit, třeba i pod heslem, že když do pekla, tak na velkém bílém koni. Já jsem připravený na takovém bílém koni do pekla skočit,“ prohlásil slovenský premiér a radil českým sociálním demokratům, aby se nebáli personálních změn a jasného jednoduchého programu.

Předseda strany Směr předal své zkušenosti ze Slovenska, aby se ani ČSSD nebála stanovit si nejvyšší cíle a vytvořila si jasnou vizi, jako má její slovenská partnerská strana. „Soustředit se na přibližování životní úrovně lidí na Slovensku k průměru Evropské unie. To je nejjednodušší program, jenž může sociální demokracie nabídnout veřejnosti, chce-li být atraktivní. Musíme být i atraktivní ve způsobu prodeje, musíme vymýšlet i nové způsoby komunikace,“ řekl Fico.

„Odmítám pravicové kecy, že máme šetřit, protože se nám daří,“ zdůraznil Fico. Když se státu daří, je podle něho nutné hledat způsoby, jak pomoci lidem při dodržování rozpočtové disciplíny. Jako příklad uvedl, že na Slovensku cestuje milion lidí vlakem zdarma, žáci základních škol mají placeny lyžařské zájezdy a celá Slovenská republika podle něj věděla, že Směr se věnuje nočním přílatkům za práci v sobotu, neděli a ve státní svátek.

Podle Fica je zbytečné jen naříkat, že vznikají novotvary ohrožující sociální demokracii. „Je třeba se přizpůsobit. Musíme být atraktivnější, levicovější, demokratičtější, jednoduše lepší, nebo bude lepší někdo jiný,“ varoval Robert Fico na sjezdu ČSSD.