Severní Irsko je už přes rok bez vlády. Hrozí mu přímá správa Londýna

Události: Severnímu Irsku stále reálněji hrozí přímá vláda z Londýna (zdroj: ČT24)

Severoirské strany se už víc než rok nedokáží dohodnout na sestavení lokálního kabinetu. Naposledy jednání ztroskotala ve středu. Probritská Demokratická unionistická strana (DUP) a levicová Sinn Féin se vzápětí vzájemně obvinily z neúspěchu. Severnímu Irsku hrozí, že bude nastolená přímá vláda z Londýna. Už počátkem loňského listopadu udělala britská vláda zásadní krok směrem k převzetí přímé správy, když zahájila proces sestavování rozpočtu pro Severní Irsko na příští rok.

Vůdkyně probritské unionistické strany Mary Lou McDonaldová usoudila, že jednání se separatistickou Sinn Féin už nepřinášejí žádnou naději. Vůdkyně Sinn Féin pro Severní Irsko Michelle O'Neillová prohlásila, že dohoda už byla téměř před uzavřením, ale DUP z ní nakonec vycouvala.

Už třináct měsíců je tak Severní Irsko bez lokální vlády. Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala je to hlavně kvůli hádce o zavedení dvojjazyčného značení v irštině, které severoirští unionisté odmítají. Dvě největší strany dosud nedokázaly kromě sporů o práva irsky hovořících obyvatel překonat ani rozpory týkající se například chystaného odchodu Británie z Evropské unie.

Severní Irsko většinově hlasovalo proti brexitu a pro britskou vládu je stále těžší situaci uklidňovat. Ukázala to návštěva britské premiérky v Severním Irsku. Novinářům nepovolila otázky na brexit. S irským premiérem si pořídila jen fotografii.

Nekonala se ani společná tisková konference. Důvodem jsou narůstající obavy, že se vrátí hraniční kontroly, pokud Británie odejde i z celní unie. „Nejlepší možnost, jak se vyhnout tvrdé hranici v Irsku, je skrz celní dohodu o volném obchodu,“ uvedl irský premiér Leo Varadkar.

Jedna z možností? Odchod ze Spojeného království

Experti nevylučují, že by se kvůli brexitu mohla zvýšit poptávka po vypsání referenda o připojení k Irské republice. Přestože by podle průzkumů bylo 44 procent obyvatel proti. „Jednou cestou, jak zůstat v Evropské unii, je zvolit si odchod ze Spojeného království,“ říká expert na brexit z univerzity v Belfastu prof. Colin Harvey.

„Pokud Británie odejde z EU, významně to posílí v Severním Irsku ty, kteří chtějí být raději součástí Irské republiky,“ uvedl lord a exministr dopravy a školství Andrew Adonis. 

Přenesení přímé správy do Londýna je v Severním Irsku, kde 30 let trvaly boje mezi probritskými protestanty a proirskými katolíky, velice citlivé téma. Proti je Sinn Féin i DUP. Systém společné vlády unionistů a republikánů byl zakotven před 20 lety v mírové dohodě, jež v zemi ukončila dlouholetý konflikt. Zahynulo při něm asi 3600 lidí.