V Íránu se zřítilo letadlo. Na palubě bylo 65 lidí, nikdo nepřežil

Íránské dopravní letadlo se 65 lidmi na palubě se zřítilo na jihozápadě země. Podle mluvčího společnosti Iran Aseman Airlines, které letoun patří, nepřežil nikdo z pasažérů a členů posádky. Státní tisková agentura IRNA upravila počet obětí na 65 místo dříve uváděných 66.

Letadlo společnosti Aseman Airlines havarovalo zhruba 22 kilometrů od města Jásúdž blízko města Semirom. Podle médií narazilo do hory Dinar v pohoří Zagros. Na místo byly vyslány záchranářské týmy a oddíly íránského Červeného půlměsíce. Špatné počasí, zejména mlha, ale znemožnila zpočátku použití helikoptér. 

„Po prohledání oblasti jsme se dozvěděli, že naneštěstí… naši drazí cestující přišli o život,“ řekl podle Reuters mluvčí íránské státní televizi. Agentura IRNA uvedla, že na palubě bylo 59 pasažérů a šest členů posádky. Soustrast příbuzným obětí již vyjádřili i nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí a prezident Hasan Rúhání.

Stroj typu ATR-72 letící na vnitrostátní lince mířil z metropole Teheránu do města Jásúdž na jihozápadě Íránu. Z radarů zmizel zhruba padesát minut po startu. 

Příčinu nehody úřady zatím nezjistily. Letoun havaroval za velmi obtížných letových podmínek – kromě husté mlhy se posádka musela vypořádat také se silným větrem. Večer pak musely záchranné týmy kvůli nepříznivému počasí přerušit pátrání po tělech obětí a troskách letounu.

Na černé listině aerolinek v EU

Polosoukromá společnost Iran Aseman Airlines je třetí největší íránskou aerolinkou co do počtu vlastněných letadel. Zajišťuje především vnitrostátní dopravu, ale i některé mezinárodní lety. Podle agentury DPA přidala nedávno Evropská komise firmu Iran Aseman Airlines kvůli stavu jejích letadel na černou listinu aerolinek, které do zemí EU létat nesmějí.

Aerolinky Aseman mají na svém kontě již dvě havárie svých letadel. V roce 1994 se poblíž íránského města Natanz zřítil stroj F-28 s 66 lidmi na palubě a v srpnu 2008 pak letadlo Boeing 737 se 74 lidmi na palubě havarovalo v Kyrgyzstánu. V obou případech neštěstí nikdo nepřežil.

Na technickém stavu íránských dopravních letadel se podepsaly dlouholeté mezinárodní sankce, k leteckým nehodám tak v Íránu podle agentury AP dochází pravidelně. Stroj ATR-72, který se teď zřítil, byl vyroben v roce 1993.