Trump a Melania navštívili zraněné z floridské střelby. Úřady měly ohledně Cruze dvacítku hlášení

Trump přijel do Parklandu, navštívil i zraněné ze středeční střelby (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump navštívil Parkland na Floridě, kde ve středu devatenáctiletý Nikolas Cruz zabil 17 lidí na místní střední škole. Spolu s první dámou Melanií přijel i do nemocnice, kde leží zranění. Útočník se k činu přiznal a hrozí mu trest smrti. Ve Spojených státech se po incidentu znovu ozývá volání po tvrdším zákonu o zbraních.

Podle mluvčí Bílého domu šel prezidentský pár zraněným vzdát úctu a hovořil také s personálem nemocnice. „Odvedli neuvěřitelnou práci. Lékař byl úžasný, viděli jsme mnoho lidí a jejich neuvěřitelná zotavení,“ uvedl Trump, který měl na programu i setkání se zástupci místní policie, aby je pochválil za zásah proti útočníkovi.

Úřady byly na Cruze opakovaně upozorňované

Šerif místní policie na tiskové konferenci řekl, že úřady obdržely v posledních letech kolem dvaceti hlášení ohledně obviněného střelce Nikolase Cruze.

„Budeme nadále pokračovat ve vyšetřování, chceme se pokusit zjistit, proč tento vrah udělal to, co udělal, co se z toho můžeme naučit a jak můžeme udržet naše děti v bezpečí. Takže každé z těchto hlášení budeme zpětně pečlivě zkoumat,“ uvedl šerif Broward County Scott Israel.

Policisté se například podle listu South Florida Sun Sentinel setkali s Cruzem v září 2016, kdy zveřejnil na sociálních sítích video, na němž si pořezal paži a hovořil o tom, že si chce koupit střelnou zbraň. Policie se zabývala tím, zda nepředstavuje nebezpečí pro své okolí, dospěla však k závěru, že se mu dostává odpovídající péče od psychologů a od parklandské školy, kterou tehdy navštěvoval.

Masakr obnovil otázku držení zbraní

V obci souběžně začaly pohřby prvních obětí útoku. Rodiče některých ze zabitých studentů a také některé známé osobnosti Trumpa vyzvaly, aby se zasadil o zpřísnění regulí pro držení automatických zbraní. Floridské zákony umožňují prodej zbraní osobám starším 18 let.

Trump sice masakr odsoudil a řekl, že by „žádný rodič nikdy neměl být nucen bát se o svého syna a dceru“, o zákonech pro držení zbraní se však nezmínil. Stejně jako většina republikánů jejich zpřísnění dlouhodobě odmítá.

„Faktem je, že je to kombinace řady věcí, které je třeba řešit. Duševní zdraví je jistě jedním z nich, ale také skutečnost, že si osmnáctiletý může koupit útočnou zbraň. Je velmi obtížné prosadit legislativu, pokud ji prezident nepodporuje, aby získal podporu mezi republikánskými senátory. To, co bych teď řekl prezidentovi, je: Změňte prosím svůj názor,“ uvedl senátor za stát Florida Bill Nelson.

Americká média soudí, že stejně jako v případech předchozích masových střelců se i kvůli vlivné lobby majitelů zbraní nepodaří žádné zpřísnění pravidel v Kongresu prosadit.

Masový vrah a člen neonacistické skupiny Nikolas Cruz jednal podle policie chladnokrevně. Po střelbě utekl ze školy a zamířil do dvou provozoven rychlého občerstvení.

Po zadržení soudkyni řekl, že se kaje a upozornil na své dlouhodobé psychické problémy. Podle rodin obětí ale neprojevil skutečnou lítost. Podezírají ho, že se prohlášením snaží vyhnout trestu smrti.