Vyznavač mnohoženství Zuma přestál řadu skandálů i pokusů o odvolání. V čele JAR byl od roku 2009

Polygamista, charismatický řečník, abstinent a nekuřák. Pětasedmdesátiletý Jacob Zuma je označován za nejbarvitějšího a nejkontroverznějšího prezidenta Jihoafrické republiky (JAR) od konce apartheidu v roce 1994. Muž z chudých poměrů, který odešel do exilu bojovat proti rasové nerovnosti, se nakonec v roce 2009 stal „lidovým prezidentem“. Nyní odstoupil kvůli korupčním obviněním rok před oficiálním koncem svého druhého prezidentského mandátu.

Jacob Gedleyihlekisa Zuma se narodil v natalské vesnici Nkandla, kde v mládí pásl dobytek. Ve svých 17 letech vstoupil do Afrického národního kongresu (ANC). Jeho politickým učitelem byl zastánce nekompromisního postoje a dlouholetý vůdce ANC a Jihoafrické komunistické strany v provincii KwaZulu-Natal Harry Gwala.

V roce 1963 se Zuma dostal do vězení za nezákonné opuštění země kvůli vojenskému výcviku. Během výkonu trestu se mimochodem stal vášnivým šachistou. Za mřížemi strávil deset let na ostrově Robben, kde byl vězněný i Nelson Mandela.

Po propuštění v roce 1979 odjel do exilu. Žil v Mosambiku či Zambii. Do vlasti se vrátil začátkem 90. let, kde pokračoval v politice. V červnu 1999 se stal viceprezidentem JAR. Na postu vystřídal Thaba Mbekiho, který byl tehdy zvolen hlavou státu. O šest let později jej ale Mbeki z funkce viceprezidenta odvolal kvůli aféře obchodování se zbraněmi.

Exprezident Jacob Zuma
Zdroj: Rogan Ward/Reuters

Zuma si získal sympatie obyčejných lidí

Zumův opětný vzestup začal v roce 2007, kdy s podporou levicové části ANC a spřízněných odborů a komunistů porazil Mbekiho v souboji o místo šéfa strany. Největší trumfem Zumy bylo jeho charisma, které mu vydláždilo cestu na vrchol moci v roce 2009.

Jeho příznivci v něm tehdy viděli opak dosti suchopárného předchůdce Mbekiho a oceňovali jeho vliv na prosté lidi včetně důrazu na tradiční rodinu. „Je to člověk, který poslouchá a který není žádným intelektuálem“, řekl o něm jeden z příznivců.

V roce 2012 získal čestnou profesuru v oboru mezinárodních vztahů na Pekingské univerzitě, přestože on sám nemá žádné formální vzdělání. Loni 18. prosince jej v čele ANC nahradil Cyril Ramaphosa, který ho nyní vystřídal i na postu prezidenta. Zumův druhý prezidentský mandát měl skončit až příští rok v květnu.

Jeho politickou cestu provázela řada skandálů

O funkci viceprezidenta Zumu připravila kauza Thales. Byl odvolán kvůli podezření z rozsáhlé korupce v obchodu se zbraněmi z roku 1999. Stíhání bylo zastaveno krátce po jeho nástupu do prezidentské funkce v roce 2009. Loni ale soud rozhodl, že by mohl být opět stíhán.

Protest proti Zumovi
Zdroj: Mike Hutchings/Reuters

Zuma musel čelit i nařčení ze znásilnění. Podnětem k jeho trestnímu stíhání bylo obvinění HIV pozitivní přítelkyně rodiny, že ji přinutil k pohlavnímu styku. V roce 2006 jej soud ale zprostil obžaloby, protože žena prý se stykem souhlasila. Zuma u soudu uvedl, že se proti nákaze chránil tím, že se osprchoval. Později se veřejně omluvil. V Jihoafrické republice žije s virem HIV podle BBC odhadem pět milionů lidí, tedy asi deset procent populace.

V roce 2016 byl Zuma uznán vinným z porušení ústavy kvůli financování rekonstrukce své soukromé rezidence Nkandla na východě země, kterou si nechal opravit za státní peníze.

O rok později vyšlo najevo, že byl údajně zapojený do korupčních skandálů kolem indické podnikatelské rodiny Guptů. Ti měli patrně nepřípustný vliv na jmenování ministrů a přátelství s prezidentem jim posloužilo k získání veřejných zakázek v hodnotě stovek milionů dolarů.

Exprezident Zuma tančí na své páté svatbě
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters

Státní dluh za Zumy prudce stoupl

Zuma byl v posledních letech také kritizován kvůli své nepříliš šťastné ekonomické politice. Od jeho nástupu do úřadu státní dluh JAR prudce vzrostl, klesla hodnota randu a nezaměstnanost vystoupala na 28 procent. Lidé téměř denně protestovali za lepší podmínky v oblasti bydlení, škol, dostupnosti vody a elektřiny. 

Zuma, který na veřejnosti občas rád vystupoval v tradičním zulském oděvu z leopardí kůže, je polygamista, což mu dovoluje tradice v jeho kmeni Zulu. V současnosti má čtyři ženy, celkem byl ženatý šestkrát a má nejméně 21 dětí.

S jednou ženou, exministryní zahraničí Nkosazanou Dlaminiovou, se rozvedl, další, Kate Mantshová, spáchala v roce 2000 sebevraždu. 

V září 2000 byl Zuma na státní návštěvě Česka.