Kojenec jako rukojmí. Gabonská porodnice zadržovala novorozence kvůli nezaplaceným účtům

Téměř pět měsíců odmítala soukromá porodní klinika v africkém Gabonu vydat kojence jeho matce, která neměla na zaplacení účtu za péči o své dítě. Svou dcerku znovu spatřila díky celonárodní sbírce, do níž přispěl i prezident země. Ředitel porodnice byl v pondělí zadržen kvůli podezření z únosu dítěte, avšak o den později byl propuštěn, napsal web stanice BBC.

Malá Angel musela po předčasném narození strávit více než měsíc v inkubátoru, za což chtěla klinika po matce dva miliony středoafrických franků (75 000 korun). Žena nebyla schopna tolik peněz sehnat, a tak jí vedení ústavu odmítlo dítě vydat.

Osud zadržované dívky se prostřednictvím médií stal veřejným tématem a obyvatelé Gabonu se rozhodli uspořádat sbírku na pomoc ženě a dítěti. Do případu se vložil i prezident Ali Bongo.

Poté, co nemocnice dostala své peníze, mohla si matka Angel odnést. Její nadšení poněkud zkalil fakt, že kvůli dlouhému odloučení přišla o mateřské mléko, přestože se snažila na kliniku docházet, aby dceru nakojila.

Ředitel kliniky byl na den zadržen, když se případem rozhodl zabývat státní zástupce v gabonské metropoli Libreville. Vyšetřuje správu kliniky a ověřuje lékařovy diplomy. Ten je původem z Beninu a před pár lety získal gabonskou národnost.