Slovensko vyvíjí s Finskem nové obrněné vozy. Ve vzduchu zůstanou zastaralé MiGy

Události: Slovensko znovu odložilo nákup letounů (zdroj: ČT24)

Modernizace slovenské armády vázne, nákup nových stíhaček se znovu odkládá. I nadále budou vzdušný prostor chránit zastaralé letouny MiG-29, vláda navíc musí kvůli jejich servisu prodloužit smlouvu s ruskou stranou. Ministerstvo obrany zastavilo i tendr na nové radary. Zakázku na obrněná vozidla zase kritizuje opozice kvůli netransparentnosti.

Obrněné vozy s pohonem 8x8, které vyvíjejí Slováci spolu s Finy, se mají stát chloubou slovenské armády. Projekt v přepočtu za víc než 8 miliard korun prošel vládou, veřejnost ani domácí zbrojaři o něm ale dlouho nic nevěděli.

„Specialisté konstatovali, že v současnosti se takovýto produkt pořídit přímou cestou nedá, z tohoto zásadního důvodu jsme se rozhodli jít cestou výzkumu a vývoje,“ říká slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (SNS).

Ministerstvo obrany argumentuje výsledky analýzy, kterou ovšem kvůli utajovaným informacím odmítá zveřejnit. „Tato analýza je klíčem k tomu, abychom se dozvěděli, jestli nákup, nebo připravovaný projekt, se opravdu nedal udělat výhodněji a efektivněji,“ vysvětluje bývalý ministr obrany Ľubomír Galko z opoziční strany Svoboda a solidarita.

Zatímco v případě obrněných vozů ministerstvo podle kritiků postupovalo až příliš rychle, při nákupu nových stíhaček zaspalo dobu. Po letech jednání nedávno jen zúžilo výběr a letos v létě se rozhodne, jestli ruské MiGy nahradí americké stíhačky F16 nebo švédské gripeny. Dodání ale může trvat, armáda tak musí prodloužit smlouvu s ruskými firmami, které dosluhující letouny udržují na obloze.

„Naši piloti dokážou nalétat jen zlomek z toho, co by měli v rámci výcvikových hodin nalétat, protože ta letadla nejsou technicky schopna létat, mají vážné problémy,“ komentuje špatný stav letounů ředitel Slovenského institutu pro bezpečnostní politiku Jaroslav Naď.

Podle něj dokonce Slovenská národní strana (SNS), pod níž ministerstvo spadá, tendr účelově zdržuje kvůli svým sympatiím k Moskvě.

To ale vládní strana odmítá. „Nikdo na ministerstvu obrany nechce kupovat ani staré sovětské ani ruské výrobky,“ konstatuje šéf SNS a předseda parlamentu Andrej Danko.

Kritikům přitom vedení resortu přineslo další argumenty, když zrušilo tendr na nové radary. Nabídky podle něj nevyhovovaly. Ve výzbroji tak zůstávají staré sovětské. Modernizovat kvůli zavedeným protiruským sankcím nejdou.