Srážka vlaků na jihu Rakouska. Jeden mrtvý, přes dvacet zraněných

Zpravodaj ČT Lukáš Mathé ke srážce vlaků v Rakousku (zdroj: ČT24)

Jedna žena zahynula a dvaadvacet lidí se lehce zranilo při srážce dvou osobních vlaků v jihorakouském Štýrsku. Mezi zraněnými jsou tři děti. Podle agentury APA o tom informovala policie. Příčina neštěstí, při němž vykolejila jedna souprava, zatím není známa. Podle českého ministerstva zahraničí nejsou mezi postiženými žádní Češi.

Vlak EuroCity na cestě ze Štýrského Hradce do západoněmeckého Saarbrückenu se bočně srazil s regionálním vlakem kolem 12:45 na nádraží v obci Niklasdorf, která leží asi čtyřicet kilometrů severozápadně od Štýrského Hradce.

Trať, která obcí prochází, spojuje Vídeň s korutanskou metropolí Klagenfurtem. Regionální vlak Cityjet jel z korutanského Friesachu do štýrského Mürzzuschlagu.

O národnosti oběti, která podle policie zjevně seděla ve vlaku EC216 do Saarbrückenu, není podle rakouských médií zatím nic známo. Záchranáři převezli zraněné do blízkých nemocnic, kvůli počasí nebylo možné nasadit vrtulníky. Rakouské dráhy (ÖBB) později oznámily, že záchranné práce skončily kolem 14:30.

Záchranáři z vlaků vyprostili dohromady kolem 60 cestujících a členů vlakového personálu. Nejvíce zničený byl vagon v přední části vlaku EuroCity. Zničena byla u tohoto vagonu 1. třídy kompletní řada oken.

Úsek trati mezi Niklasdorfem a městem Leoben musela drážní správa uzavřít a mezi městy Bruck a Leoben byla zavedena náhradní doprava. Při kolizi došlo pravděpodobně k poškození stožárů a vedení. Rozsah škod na kolejišti zatím ale nelze určit.  

 Soustrast příbuzným oběti vyjádřil i rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Myslím na rodiny a přátele oběti. Všem zraněným přeji brzké uzdravení. Mnoho díků všem silám, které pomáhaly na místě!“ napsal Kurz na Twitteru.