Při útocích Izraele padlo šest syrských vojáků a jejich spojenců. Víme, co jsme zasáhli, vzkázal Izrael

Syrská armáda a její spojenci přišli při sobotním útoku o šest vojáků (zdroj: ČT24)

Při sobotních izraelských náletech na Sýrii padlo nejméně šest syrských vojáků a jejich spojenců. Oznámila to exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR). Izraelský ministr pro tajné služby Jisrael Kac v neděli řekl, že dal Izrael útoky najevo, že nehodlá tolerovat vojenskou přítomnost Íránu ve své blízkosti a že bude i nadále rozhodně reagovat na jakoukoli další provokaci.

Doufám, že teď i Syřané dobřepochopili, že to, že hostí Íránce na syrském území, je poškozuje.
Joav Galant
bývalý zástupce náčelníka izraelského generálního štábu, člen kabinetu

Izraelci provedli odvetný útok na syrské a íránské cíle v Sýrii za to, že íránští bojovníci vyslali bezpilotní letadlo nad Golanské výšiny. Írán vyslání dronu popřel s tím, že Sýrii poskytuje pouze vojenské poradenství. Izraelská armáda ovšem tvrdí, že dron sestřelila. Při odvetné syrské protiletecké palbě přišla o stíhací stroj F-16.

Podle armády bylo při izraelské odvetě zasaženo íránské stanoviště, odkud byl vyslán dron, další čtyři íránské pozice a osm syrských. „Oni i my víme, co jsme zasáhli; dáme jim nějaký čas, aby to strávili a pochopili, jak jsme věděli, že máme zaútočit právě tam. Šlo o utajované pozice, ale my máme tajné služby a víme, co se tam děje. V sobotu jsme to dokázali,“ vzkázal do Sýrie Kac.

Premiér Benjamin Netanjahu vzkázal, že Izrael se bude i nadále bránit proti jakékoli agresi. „Varuji už nějaký čas před nebezpečím, jaké představuje íránské angažmá v Sýrii. Írán se snaží přes syrské území napadnout Izrael a zničit ho,“ prohlásil Netanjahu.

Íránský prezident židovský stát před dalšími podobnými akcemi varoval. „Pokud si nějaká země myslí, že podporou terorismu, zasahováním do záležitostí jiných zemí, nebo snad dokonce bombardováním sousedních států dosáhne svých cílů, pak dělá chybu,“ řekl Hasan Rúhání.

Dron byl vypuštěn ze syrské základny Tijás, která leží u Palmýry v provincii Homs. Podle izraelské armády ji několik měsíců se souhlasem Sýrie využívá Írán a oddíly Kuds, které patří k íránským revolučním gardám. Izraelská armáda oznámila, že Írán tuto základnu používá k přesunu zbraní určených k akcím proti Izraeli.

Izraelský vooják v oblasti Golanských výšin
Zdroj: Reuters/Ammar Awad

„Tato činnost se děje pod krytím operací proti islámským radikálům, ale události minulých hodin dokazují, že skutečným cílem je příprava násilných akcí proti Izraeli,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení. 

Izraelci předvedli snímky zbytku sestřeleného dronu, který se podle armády značně podobá typu amerického bezpilotního letadla, jež Íránci ukořistili v roce 2011. Teherán tehdy nevyhověl žádosti USA o jeho vrácení. Jde zřejmě o model, který íránské revoluční gardy předvedly před dvěma lety a který byl sestaven podle vzoru ukořistěného amerického stroje.

Izrael má podporu Spojených států

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval všechny strany konfliktu ke zklidnění situace v Sýrii. Varoval také před eskalací dalšího násilí.

O napjaté situaci mluvil izraelský premiér Netanjahu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kroky svých armád prý budou stále koordinovat společně.

Netanjahu hovořil i s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem. Ten nyní zahajuje svou cestu po Blízkém východě, během které chce jednat o situaci v Sýrii. Jako první navštíví Jordánsko. Pentagon už židovský stát ujistil, že Spojené státy uznávají právo Izraele bránit se.

Izrael je naším nejbližším bezpečnostním partnerem v regionu a my plně podporujeme jeho základní právo bránit se před hrozbami, které ohrožují jeho obyvatele a území. Sdílíme obavy mnoha lidí z celého regionu, že aktivity Íránu ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost.
Adrian Rankine-Galloway
mluvčí Pentagonu

Izraelští komentátoři upozorňují, že je to poprvé, co se proti sobě dostaly do střetu na syrském území Izrael a Írán, který je spojencem Damašku. I když útoky dále nepokračovaly, z dlouhodobé perspektivy se situace změnila a Izrael se bude muset přizpůsobit novým okolnostem: Írán proti němu chce útočit, režim syrského prezidenta Bašára Asada je stále sebejistější a Rusko, jako jeho spojenec, částečně tuto agresivní politiku Sýrie a Íránu podporuje. 

Izrael dříve do bojů v Sýrii až na výjimky v podobě akcí proti šíitskému Hizballáhu nezasahoval. Situace se začala měnit, když syrská armáda s pomocí ruské začala v Sýrii vítězit nad opozicí. Izrael dlouhodobě upozorňuje, že Írán coby spojenec Damašku upevňuje svou pozici v Sýrii.