Asie nebo Afrika už francouzské firmy tolik netáhnou. Některé vrací výrobu na domácí půdu

Události ČT: Francouzské firmy se stahují z ciziny (zdroj: ČT24)

Francouzské firmy začínají stahovat výrobu z ciziny. Přitom to není dlouho, co stovky z nich expandovaly do Asie, východní Evropy nebo severní Afriky za levnější pracovní silou. Teď ale některé zjišťují, že už se to nevyplácí. Značka „Made in France“ je navíc oblíbená a návrat znamená i nová místa na domácí půdě.

Výrobu z ciziny stáhla třeba balírna čaje. Ještě loni přitom čaj balili do bavlněných sáčků dělníci v Maroku, protože byli levnější a měli zkušenosti. Díky novým výkonným strojům se teď sáčkuje na severu Francie. „Umožňuje nám to pružně reagovat, protože můžeme přizpůsobovat výrobu potřebám a měnit náš výrobní program podle prodeje,“ říká Arnaud Fleury, generální ředitel společnosti Kusmi Tea. 

Máloco je přitom globálnější než právě čaj. Vyrůstá v Indii a v Číně, vybírá se u přístavních překupníků v německém Hamburku a donedávna se balil na severu Afriky. Firma, kterou založil ruský emigrant, přitom sídlí ve Francii.

Právě rostoucí obliba značky „Made in France“ také sehrála při rozhodování jistou roli. „Především to často znamená kvalitnější výrobu. A pak jsou tu taky dnes ekologická omezení, kvůli kterým je přece jen logičtější vyrábět tam, kde prodáváme,“ vysvětluje Fleury. 

Ve Francii se prodají tři čtvrtiny veškerého výběrového čaje, který se v podniku zabalí. Firma se ale rychle rozrůstá do sousedních zemí i do východní Evropy. Díky tomu, že se výroba vrátila zpátky do Francie, tam našlo práci třicet lidí a nová linka jich zaměstná ještě dalších deset.

Práci ve firmě našla například Laura, která v podniku už jednou pracovala, pak ale odešla na mateřskou dovolenou. K balení čaje se nedávno mohla znovu vrátit – i když zatím jen na dobu určitou – i díky přestěhování výroby. „Myslím, že to hrálo nějakou roli, protože mi zavolali v říjnu, a to už byli přestěhovaní do Francie,“ dodává Laura. 

Jen loni vrátilo výrobu do Francie 19 firem, hlavně z Číny. Za posledních osm let tyto návraty vytvořily přes čtyři tisíce pracovních míst. Je ovšem třeba dodat, že ve stejné době jich osmkrát víc zaniklo – kvůli stěhování výroby opačným směrem.