Dcera Borise Němcova: Rusko čeká stagnace ve všech oblastech

Březnové prezidentské volby v Rusku skončí obhajobou mandátu současného vládce Kremlu, tvrdí novinářka Žanna Němcovová, dcera ruského opozičního politika Borise Němcova, který byl před třemi lety zavražděn v Moskvě. „Výsledek těch tzv. prezidentských voleb známe, Putin bude prezidentem dalších šest let,“ uvedla Němcovová v rozhovoru pro ČT24. Jenže pak podle ní čeká Rusko stagnace v ekonomice i společnosti.

„Bude to stagnace ve všech oblastech – v politice, ekonomice, ve společnosti. Lidé, kteří jsou nezávislí, budou zažívat výrazný tlak. Politická represe bude silnější než dnes,“ myslí si ruská novinářka, jež po smrti svého otce přesídlila do Německa a pokračuje zde v jeho odkazu hlasité kritiky současných poměrů panujících v putinovském Rusku.

Předpokládám, že řada lidí pravdu zná a jednou se jim bude hodit odhalit, co vědí.
Žanna Němcovová
o okolnostech smrti jejího otce

„Co se týče politiky, je možné ruský režim popsat jako autoritářský. Máme cenzuru, nefunguje skutečná politická soutěž. Neplatí u nás dělení moci, to znamená, že máme jen jednu moc, a to výkonnou. Neexistují nezávislé soudy a nezávislí poslanci v parlamentu. Toto jsou všechno klasické aspekty autoritářského režimu,“ zdůrazňuje Němcovová.

Pátrání po vinících smrti jejího otce pro ni rozhodně nekončí, třebaže ruská justice poslala loni v létě za mříže pětici údajných pachatelů. „Co mi vadí ze všeho nejvíce, je to, že se ruským vyšetřovatelům nepodařilo najít motiv toho atentátu, protože nechtějí přiznat, že šlo o politickou vraždu. Přitom celý svět ví, že to tak bylo. Když by to totiž udělali, znamenalo by to, že v Rusku není demokracie.“

Rozhovor Kataríny Sedláčkové s Žannou Němcovovou (zdroj: ČT24)

Na FF UK vzniklo Akademické centrum Borise Němcova pro výzkum Ruska

Pražská Univerzita Karlova otevřela ve čtvrtek centrum pro výzkum Ruska nesoucí jméno právě zmiňovaného Němcova. Centrum bude fungovat jako expertní platforma a rovněž bude organizovat veřejné přednášky, vědecké semináře a konference s účastí představitelů ruské a mezinárodní intelektuální elity, spolupracovat s dalšími výzkumnými a akademickými centry, která se zabývají studiem Ruska. Řediteli Centra se stanou Alexandr Morozov a Marek Příhoda, instituce zahájí svou činnost 1. března 2018.

Oficiálního představení se zúčastnil i ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), který připomněl tradici vzájemných vztahů. Dodal, že současné vztahy obou zemí nejsou ideální, věří však, že činnost centra přispěje k jejich kultivaci. „V současnosti česko-ruské vztahy ani nemohou být ideální, protože se bezpečnostní situace v posledních letech změnila,“ konstatoval Stropnický.

Sama Němcovová, která ve spolupráci s představiteli univerzity stála u zrodu této instituce, na zahájení připomněla, že její otec je známý hlavně jako politik, ale byl také fyzikem. „Proto je správné, že je tu akademické centrum, fyzici jsou totiž často také filozofové,“ poznamenala s tím, že její otec se jako fyzik snažil jednoduchým jazykem vysvětlit složité věci. „Chtěla bych, aby totéž dělalo i toto centrum – jednoduchým jazykem vysvětlovalo publiku složité věci,“ vyslovila přání.