Den před olympiádou uspořádal Kim Čong-un vojenskou estrádu

Severní Korea uspořádala den před zahájením zimních olympijských her v Pchjongčchangu u jižních sousedů velkou vojenskou přehlídku k 70. výročí vytvoření své stálé armády. Podle jihokorejských médií bylo defilé vpředvečer zahájení zimní olympiády v Jižní Koreji očividně skromnější než v minulých letech a také ho tentokrát nepřenášela živě místní média.  Severokorejský vůdce Kim Čong-un v projevu na přehlídce označil KLDR, která disponuje jadernými zbraněmi, za „vojenskou mocnost světového formátu“.

Podle jihokorejských zdrojů se přehlídky buď jako přímí účastníci, nebo jako diváci zúčastnily desítky tisíc lidí. Americko-korejský výzkumný institut 38 North sdělil, že na satelitních snímcích nácviku přehlídky nebyly zaregistrovány žádné rakety, jimiž se obvykle KLDR na svých vojenských přehlídkách chlubí.

Barbora Šámalová: Vojenskou přehlídku lze vnímat jako vzkaz (zdroj: ČT24)

Přehlídka se konala den před zahájením zimních olympijských her v Jižní Koreji. KLDR na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu vyslala svou delegaci a oznámení o severokorejské účasti na olympiádě snížilo napětí na Korejském poloostrově po opakovaných severokorejských raketových a jaderných testech.

Když Pchjongjang pořádal přehlídku loni v dubnu, přenášela ji živě severokorejská televize a představeno bylo pět nových typů raket. Pozvány byly také stovky zahraničních novinářů. Tentokrát se však zprávy o přehlídce objevily až po jejím skončení.

Na záběrech severokorejské televize, která akci vysílala ze záznamu, byl vidět vůdce Kim Čong-un, jak v dlouhém černém zimním kabátě přichází se svou manželkou na zahájení přehlídky po červeném koberci.

Dvojí přístup

Na olympiádu míří také sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong, která se zúčastní pátečního slavnostního zahájení v Pchjongčchangu. Diktátorova sestra bude prvním členem vládnoucí dynastie Kimů, který překročí hranice s Jižní Koreou.

Severokorejská armáda – jednotlivé složky
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia

Podle některých analytiků citovaných agenturou AFP chce Severní Korea dvojím přístupem potvrdit svůj status „de facto jaderného státu“, aby si vymohla zmírnění mezinárodních sankcí a rozeštvala dlouhodobé spojence Jižní Koreu a USA.