Na Hry vyrazí i Kimova sestra Kim. Severokorejské roztleskávačky už mávají z jihu

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una navštíví Jižní Koreu. Zúčastní se pátečního slavnostního zahájení zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Podle agentury Reuters bude Kim Jo-čong první členkou vládnoucí dynastie Kimů, která překročí hranice s Jižní Koreou. Roztleskávačky z KLDR již jsou na místě.

KLDR oznámila, že Kim Jo-čong bude společně s dalšími dvěma vysokými činiteli doprovázet formálně nejvyššího představitele Severní Koreje Kim Jong-nama, který stane v čele severokorejské delegace. V té budou také předseda národního sportovního poradního výboru Čche Hwi a Ri Son-kwon, který byl hlavním severokorejským vyjednávačem na mezikorejských rozhovorech v minulém měsíci.

„Ukazuje to odhodlání Severní Koreje snížit napětí na Korejském poloostrově,“ řekl k plánované návštěvě sestry vůdce KLDR mluvčí jihokorejského prezidenta na tiskové konferenci.

Návštěva Kim Jo-čong by ale mohla vyvolat spory mezi Soulem a Washingtonem vzhledem k tomu, že americká vláda loni zařadila Kimovu sestru na černou listinu kvůli porušování lidských práv a cenzuře. Severokorejský představitel Čche Hwi zase čelí zákazu cestování v rámci sankcí Rady bezpečnosti OSN.

Smíření, nebo propaganda?

Kim Jo-čong vyrůstala s bratrem ve Švýcarsku. Oba jsou potomkem tanečnice Ko Jong-hui, která byla čtvrtou životní partnerkou zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

V posledních letech Kimova sestra povýšila v politické hierarchii. V říjnu ji ústřední výbor vládnoucí Korejské strany práce zvolil do politbyra. V partaji působí jako druhá nejvyšší představitelka oddělení propagandy, jehož cílem je šířit ideologii strany prostřednictvím médií a kultury. Ve stejném oddělení pracoval dříve i Čche Hwi.

„Jedním z pozitivních aspektů její návštěvy je, že může přímo předat vzkazy od Kim Čong-una. Problematické je, že přijíždí s Čche Hwim. To vyvolává obavy, že Severní Korea chce využít olympiádu jako nástroj propagandy, a nikoli k možnému zahájení smysluplného dialogu s Jižní Koreou,“ prohlásil jihokorejský analytik Sin Pom-čchul.

Severokorejské roztleskávačky
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

Roztleskávačky už mávají z jihu

KLDR na olympijské hry v Jižní Koreji vysílá zhruba 550člennou delegaci. Ostře střeženou hranici mezi oběma zeměmi, jež jsou formálně stále ve válce, překročila další skupina, kterou tvořilo především 229 roztleskávaček a 26členné družstvo na předvádění taekwonda.

Dvaadvacet severokorejských sportovců, kteří budou na olympiádě soutěžit, je již v Jižní Koreji několik dní. V úterý přicestovalo do Jižní Koreje také 140 členů uměleckého souboru, kteří jako dopravní prostředek zvolili trajekt, na němž budou i přespávat.

Trajekt, na němž budou bydlet umělci z KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man