Místopředseda Evropského parlamentu byl odvolán za urážku kolegyně

Evropský parlament zbavil funkce jednoho ze svých místopředsedů, polského poslance Ryszarda Czarneckého. Stalo se tak poté, co svou polskou kolegyni přirovnal k vyděračům a udavačům z nacistické éry. Pro odvolání Czarneckého se vyslovilo 447 poslanců, zapotřebí bylo 376 hlasů.

Ryszard Czarnecki označil europoslankyni Rózu Thunovou za „szmalcownika“, což je polský výraz po člověka, který za německé okupace nejprve vydíral skrývající se Židy a pak – když je obral o všechny peníze a cennosti – je udal. Polský odboj trestal tyto zrádce smrtí.

Thunová ve francouzsko-německé televizi kritizovala poměry v Polsku za nynější konzervativní vlády, čímž se podle Czarneckého dopustila „udavačství“ proti vlasti. Za urážku se odmítl omluvit.

Na Czarneckého chování si stěžovali šéfové nejsilnějších klubů v Evropském parlamentu, lidovců a socialistů, Manfred Weber a Gianni Pittella. Ke stížnosti se připojili i šéfové liberálů Guy Verhofstadt a Zelených Philippe Lamberts. Polský poslanec podle nich překročil všechny meze a snažil se znectít své oponenty bránící evropské hodnoty.

„Těžko si představit, že by Czarnecki s těmito stanovisky a postoji vůči kolegům mohl dále reprezentovat Evropský parlament jako jeho místopředseda,“ uvedli v polovině ledna šéfové poslaneckých klubů.

Vydáno pod