Vlivný Putinův mluvčí dostal nečekaný políček: nezákonně prý agitoval ve prospěch svého šéfa

Šéfka ruské ústřední volební komise pokárala kremelského mluvčího Dmitrije Peskova za nepřípustnou agitaci ve prospěch prezidenta Vladimira Putina během kampaně před březnovými prezidentskými volbami. Krajně neobvyklý krok doprovodila varováním, že podobné jednání se nesmí opakovat. O Peskovovi se přitom spekuluje jako u budoucím ministrovi zahraničí.

Podle předsedkyně komise Elly Pamfilovové se Peskov svého prohřešku dopustil při pondělním setkání s novináři. Jeho problematický výrok neupřesnila, podle dostupných informací ale jde o reakci na dotaz žurnalistů, zda Kreml považuje opozičního vůdce Alexeje Navalného za politickou hrozbu pro hlavu státu. Navalnyj vzhledem k pravomocnému podmíněnému trestu na prezidenta kandidovat nesmí. 

„Úroveň popularity Vladimira Putina dalece přesahuje ruské hranice. Sotva může někdo pochybovat o tom, že Putin je absolutním vůdcem veřejného mínění, absolutním vůdcem politického Olympu, jemuž v dané etapě sotva může někdo vážně konkurovat,“ odpověděl na dotaz novináře Peskov.

Osoby, které samy nekandidují, ale zastávají pozice ve státní správě, nesmějí podle zákona využívat svého postavení a agitovat v rámci výkonu své funkce ve prospěch některého z kandidátů. 

Mluvčí se za svá slova omluvil a ujistil volební komisi, že se podobných výroků vystříhá. Naznačil nicméně, že si o výtce myslí své. „Spíše než můj osobní názor je ale ve volebním období rozhodující mínění volební komise,“ dodal Peskov.

Komise zatím většinu stížností na kampaň zamítla

Okřiknutí vlivného Putinova mluvčího, o němž se občas spekuluje jako o budoucím šéfovi ruské diplomacie, rozčeřilo zatím poklidnou atmosféru ruské volební kampaně. Volební komise sice už zaregistrovala několik desítek stížností na neregulérní boj kandidátů nebo na chyby při shromažďování podpisů na podporu kandidatur, ale v drtivé většině je zamítla.

Jako neoprávněnou například zamítla stížnost na nelegální agitaci ve prospěch Putina v Tambovské oblasti jihovýchodně od Moskvy. Nestátní nezisková organizace Golos upozornila, že tamní úředníci sdílejí na sociálních sítích výzvy s hashtagem „Rusko potřebuje Putina“. Podle volební komise šlo ale o osobní stránky, které zákon nereguluje.

Komise také řeší další stížnost Golosu, podle které některé televize už agitují ve prospěch Putina a proti ostatním kandidátům, přestože podle zákona může kampaň v médiích začít až 28 dní před volbami, tedy 17. února. Ke stížnosti se přidali i čtyři prezidentští kandidáti. 

  • Prezidentské volby se v Rusku konají 18. března. O post hlavy státu se uchází osm kandidátů včetně stávajícího prezidenta Putina, který je jasným favoritem. Podle průzkumu nezávislého Centra  Levada z loňského prosince by Putina volilo 61 procent dotázaných. Státní VCIOM pak v průzkumu z konce ledna uvádí, že současné hlavě státu by dalo svůj hlas 70 procent dotázaných.