Muž, který v Londýně najel do skupiny muslimů, dostal doživotí. Po vynesení rozsudku poděkoval

Britský soud poslal na doživotí do vězení Darrena Osbornea, který loni v červnu poblíž londýnské mešity najel dodávkou do skupiny muslimů a jednoho z nich zabil. Soudkyně označila jeho čin za teroristický, za mřížemi tak musí 48letý muž strávit přinejmenším 43 let, informoval server The Independent.

Už ve čtvrtek soud shledal Osborna vinným mimo jiné z vraždy a pokusu o vraždu. Kromě jednoho mrtvého si útok na severu Londýna vyžádal také dvanáct zraněných, z toho dva těžce.

„Byl to teroristický útok,“ uvedla soudkyně Bobbie Cheemaová-Grubbová, podle které Osborne vraždu spáchal „z politického, rasového nebo ideologického důvodu“. Své oběti si podle ní vybral, protože je „identifikoval podle oděvu jako muslimy“.

Trestní rejstřík podle soudkyně svědčí o „násilnickém charakteru“ odsouzeného Brita. Státní zástupce před tím uvedl, že Osborne před soudy v minulosti stanul třiatřicetkrát kvůli 102 případům porušení zákona.

Osbornea podle soudu „otrávila“ krajně pravicová propaganda. Nenávist vůči muslimům pojal údajně po zhlédnutí dramatu televize BBC Three Girls (Tři dívky), popisující události v severoanglickém městě Rochdale, kde gangy tvořené především muži pákistánského původu sexuálně zneužívaly bílé dívky.

Z doživotního trestu odnětí svobody, který musí podle soudu trvat přinejmenším 43 let, Osborneovi odečtou 224 dní, které strávil ve vazbě do dnešního rozsudku. „Bůh vám žehnej, děkuji,“ řekl podle serveru The Independent Osborne po vynesení verdiktu.

Pietní místo poblíž mešity ve čtvrti Finsbury Park
Zdroj: John Stillwell/PA

Osborne najel do skupiny muslimů, kteří po modlitbě během postního měsíce ramadánu vycházeli z komunitního centra v severolondýnské čtvrti Finsbury Park. Atentát byl spáchán v okamžiku, kdy část lidí poskytovala první pomoc jednapadesátiletému Makramu Alimu, který se krátce před tím zhroutil. Tento ženatý otec šesti dětí nakonec podlehl následkům četných zranění, která utrpěl při útoku.

Není rasista, je to bláznovství, uvedla útočníkova rodina

Podle dřívějšího prohlášení pachatelovy rodiny Osborne „není rasista“ a nikdy nevyjadřoval xenofobní názory. „Je to bláznovství. Je to čisté bláznovství,“ uvedli členové rodiny muže, kterého na místě zadrželi přítomní muslimové a následně jej předali policii.

„Nebudu ho obhajovat, ale je to můj syn a je to pro mě hrozný šok,“ řekla dříve matka útočníka v rozhovoru poskytnutém televizi ITV. „Jsem skutečně zarmoucená z toho, co se stalo,“ sdělila sestra podezřelého Nicola Osbornová.

K činu došlo v době, kdy se Británie stala během tří měsíců svědkem tří islamistických teroristických útoků. Nejtragičtějším byl květnový sebevražedný útok v multifunkční hale v Manchesteru, při kterém zahynulo 22 návštěvníků koncertu zpěvačky Ariany Grande.

Pět lidí se stalo už v březnu obětí teroristického útoku na Westminsterském mostě a u parlamentu v Londýně. Osm lidí zahynulo v červnu při atentátu na mostě London Bridge a na Borough Market.