Železné tyče, kameny i střelba. V Calais se znovu popraly stovky migrantů

Události ČT: Afghánští a afričtí uprchlíci se poprali v Calais (zdroj: ČT24)

V severofrancouzském Calais opět došlo k potyčkám mezi skupinami migrantů. Pět z nich je v ohrožení života poté, co byli postřeleni. Střety proběhly hned na třech místech. Migranti v nich použili i železné tyče a kameny. Zraněné jsou celkem dvě desítky lidí.

První šarvátka se strhla ve frontě na jídlo v jižní části města. Zapojila se do ní stovka Eritrejců a zhruba třicet Afghánců. Jeden z nich pak začal střílet.

Postřelených je podle BBC pět mladíků mezi 16 a 18 lety. „Zranění čtyř jsou velmi vážná a v nemocnici bojují o život,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil. Policie nyní pátrá po 37letém muži z Afghánistánu, kterého ze střelby podezřívá.

Krátce poté se strhla další šarvátka. Přes tři stovky lidí na sebe útočily železnými tyčemi. Třetí bitka se pak odehrála nedaleko místa, kde stával improvizovaný tábor známý jako Džungle. Zraněno bylo celkem 22 lidí.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb se ještě ve čtvrtek večer do Calais vydal, aby si udělal přehled o situaci. Podle něj „nevídanou míru násilí“ v severofrancouzském městě už nelze dále snášet. Situace je podle něj mimořádně vážná. Francouzská policie tam v pátek vyslala posily. 

Předchozí pranice mezi migranty, která vyústila ve střelná zranění, se odehrála loni 25. listopadu. Tehdy po sobě střílely dvě skupiny Afghánců, pravděpodobně šlo o vyřizování účtů mezi převaděči. Zraněno bylo pět lidí. 

V Calais nyní pobývá podle různých odhadů od 550 do 800 migrantů. Předloni tam ale v uprchlickém táboře žilo až 8000 migrantů, doufajících, že se odtamtud dostanou do Británie za lepšími životními podmínkami.