Největší nádraží světa si zahrálo v Supermanovi a dalších filmech. Vyhrazenou kolej tam má i Trump

Největší nádraží na světě slaví 105 let (zdroj: ČT24)

Před 105 lety začalo fungovat největší vlakové nádraží na světě – Grand Central v New Yorku. Jde o jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí na světě a symbol americké železnice. Ikonická budova sice stojí utopená mezi mrakodrapy, ale podzemí má bezpečnější a hlubší než sklepy centrální banky. Za války byla cílem nacistů a dodnes tu má americký prezident vyhrazenou jednu kolej, kdyby potřeboval narychlo uprchnout z Manhattanu.

„Newyorská brána“ se veřejnosti otevřela úderem půlnoci z 1. na 2. února 1913. „Tohle byla brána na kontinent pro lidi opouštějící New York a byla to taky brána do New Yorku. Přes toto nádraží se do města dostávala většina lidí. Nádherný a velkolepý vstup do New Yorku,“ říká autor knihy o Grand Central Sam Robertson. 

V místě Grand Centralu se původně nacházely hned dvě budovy železničních stanic. Už v roce 1871 na stejném místě vznikl první předchůdce dnešní ikony Grand Central Depot, tehdy ještě stálo nádraží relativně na okraji města. 

Grand Central Terminal
Zdroj: Jan Halaška/ČTK

Kapacita nádraží nestačila potřebám cestujících už na samotném začátku jeho historie a tak bylo upraveno a rozšířeno na Grand Central Station. To se otevřelo cestujícím v roce 1901. Ani druhá úprava ale v provozu neobstála: zejména kvůli zvýšení bezpečnosti dopravy a elektrifikaci provozu. 

O novém železničním uzlu se rozhodlo v roce 1903, protože se ale bouralo postupně, odjel odsud poslední vlak v roce 1910 a až poté šly poslední části Grand Central Station k zemi. 

Hodiny od Tiffanyho a nejvíce nástupišť na světě

Celkem bylo během deseti let výstavby vyvezeno zhruba 2 400 000 metrů krychlových zeminy a skalní suti. Průměrná hloubka činila 13 metrů, někde se ale šlo i do úrovně pomyslného desátého patra. Hotovo bylo v roce 1913 a náklady se vyšplhaly do enormní částky, víc než dvě miliardy dnešních amerických dolarů. Cenu navýšilo i budování železnice v podzemí a ve dvou patrech. Dnes má nádraží 44 nástupišť, což je nejvíc na světě. 

A zdaleka už nestojí v poklidné části New Yorku, ale naopak se nachází v samém srdci Manhattanu, denně jím projde na 750 tisíc lidí a kolem jsou výškové budovy. Ať už jde třeba o MetLife Building, která byla svého času největší komerční administrativní budovou na světě, nebo třeba hotel Grand Hyatt. Budova, kterou modernizoval v roce 1980 jako svůj první projekt na Manhattanu nynější prezident USA Donald Trump.

Nádraží se může pochlubit i největším dílem od Tiffanyho, skleněnými hodinami. „Mají čtyři metry v průměru a nic většího od Tiffanyho neexituje,“ uvádí historik Dan Brucker.

Jak polohou, tak historií je Grand Central skutečně ikonou Ameriky a záběry tohoto pulzujícího dopravního uzlu znají diváci mnoha filmů: namátkou Superman, Spiderman nebo kreslený Madagascar.