Su Ťij se chtěl kdosi pomstít zápalnou lahví, v Myanmaru nalezeny další masové hroby

Na pozemek vily v Rangúnu, kde bývalá myanmarská disidentka Do Aun Schan Su Ťij strávila roky domácího vězení, někdo vhodil zápalnou bombu. Oznámil to mluvčí myanmarské vlády. Su Ťij tam v době útoku nebyla. Současná vůdkyně Myanmaru a nositelka Nobelovy ceny za mír čelí ve světě kritice za svůj přístup ke krizi kolem menšinových Rohingů. Agentura AP mezitím informovala o existenci dalších pěti masových hrobů.

Existenci masových hrobů v Myanmaru potvrdily více než dvě desítky přeživších v bangladéšském uprchlickém táboře Balukhálí. O důkazech mluvili během rozhovorů a k dispozici měli i časově označená videa v mobilních telefonech.

Tváře mužů v hromadných hrobech byly k nerozpoznání, protože je zničily kulky nebo kyselina, řekl AP Noor Kadir, který prý poznal své přátele ze zničené vesnice Gu Dar Pyin jen podle barvy oblečení.

Satelitní snímky zničené myanmarské vesnice
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Myanmarská vláda masakry civilistů opakovaně popírá. Nedávno přiznala jen zavraždění deseti „teroristů“. Reportáž AP ale ukazuje na systematické vraždění muslimských Rohingů myanmarskou armádou.

Převážně buddhistický stát považuje Rohingy za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Z Arakanského státu na západě Myanmaru uprchlo kvůli armádním represím od loňského srpna na 680 tisíc Rohingů, odhaduje OSN, která tuto kampaň považuje za etnickou čistku.

Kvůli současné krizi čelí vlně kritiky myanmarská vůdkyně Su Ťij, která podle mezinárodního společenství nedokázala ofenzivu vůči Rohingům jednoznačně odsoudit. Su Ťij podle kritiků nevyjádřila s uprchlíky dostatečný soucit a aktivity armády přechází mlčením.

Zřídila sice mezinárodní komisi, která má uprchlickou krizi řešit, ale minulý týden z ní rezignoval americký diplomat Bill Richardson. Su Ťij podle něj postrádá morální zásady a pravým účelem její komise je zastřít pravdu.

Novinářům Reuters hrozí 14 let vězení

Obžalobě z porušení státního tajemství čelí v Myanmaru dva místní novináři pracující pro zpravodajskou agenturu Reuters, kteří před zadržením pracovali v Arakanském státě. Soud dvojici odmítl propustit na kauci. Hrozí jim až 14 let za mřížemi.

Sedmadvacetiletý žurnalista Ťjo Sou U a jednatřicetiletý Wa Lone byli zatčeni 12. prosince na předměstí Rangúnu krátce poté, co se sešli se dvěma policisty. Podle prokuratury muži nelegálně získali od policistů „významné tajné vládní dokumenty vztahující se k Arakanskému státu a bezpečnostním silám s cílem sdílet je se zahraničními médii“.

Zadržený novinář Reuters
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Samotná Su Ťij strávila v době armádního režimu dlouhých 15 let v domácím vězení. Ve čtvrtek má v hlavním městě Neipyijtu přednést slavnostní projev u příležitosti oslavy dvou let od nástupu její Národní ligy pro demokracii (NLD) k moci.