Šéf republikánů v zahraničí Kelly: Trump ve svém projevu demokraty totálně převálcoval v PR

Kelly: Trumpovy sliby nejsou prázdné, s demokraty chce víc spolupracovat (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump skutečně chce víc spolupracovat s demokraty, protože ho už nebaví mnohdy marný boj o důležité zákony v Kongresu. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedl místopředseda Republicans Overseas Ciaran Seamus Kelly, který hodnotil Trumpovo první poselství o stavu Unie. Nový šéf Bílého domu je podle něj velice zdatný v PR a v tomto ohledu demokraty „totálně převálcoval“.

Trump v osmdesáti minutách svého proslovu pochválil ekonomiku, slíbil posílení bezpečnosti a vyzýval k jednotě. Zatímco vládnoucí republikáni často aplaudovali vestoje, opoziční demokrati většinou tiše seděli.

Trump se snažil v projevu lidi spíše spojit, míní Kelly. „Přímo oslovil demokraty, říkal, že musíme spolupracovat na tématu imigrace, posílit armádu, dát lidem větší šanci utrácet peníze,“ připomněl prezidentova slova.

„Trump podle mě demokraty totálně převálcoval v PR. Snažil se vybudovat konsenzus, zkoušel ukázat, jak se nám daří dobře. A demokraté tam seděli se založenýma rukama a ukazovali, že je jim úplně jedno, co říká. My si budeme dělat, co chceme,“ podotkl Kelly s tím, že z reakcí tisku ale spíše vyplývá, že si polepšil svým proslovem Trump.

Někteří komentátoři ale zdůrazňovali, že Trump demokratům prakticky žádnou nabídku neudělal. „Nemyslím si, že by tam byly nějaké prázdné sliby. Určitě by chtěl podporu demokratů pro plán vybudovat infrastrukturu, pro změnu zdravotnického systému a vím bezpečně, že chce podporu demokratů v dodržování našich zákonů o imigraci,“ řekl Kelly.

Podle něj demokraté Trumpa jeho první rok ve funkci často poráželi. „Až do listopadu vše, o co se pokusil, bylo zastaveno. Od té doby se mu ale daří hodně. Podařilo se mu přimět Kongres k tomu, aby začal schvalovat věci – třeba daňovou reformu, teď navýšení rozpočtu armády. Myslím, že opravdu chce větší podporu z jejich strany,“ míní Kelly.

Za Trumpovy vlády se zlepšila důvěra v ekonomiku, která stále roste, připomněl místopředseda Republicans Overseas, který zmínil kladnou reakci akciových trhů či růst pracovních míst.