Na operaci autíčkem: Francouzská nemocnice zkouší novou metodu, díky které jsou děti méně vystresované

Horizont ČT24: Autíčka místo nemocničních nosítek (zdroj: ČT24)

Na dětském oddělení nemocnice ve francouzském Valenciennes vyměnili nosítka za elektrická auta. Malí pacienti v nich můžou brázdit chodby a vydávat se na vyšetření. Díky autíčkům nejsou děti tak vystresované a lékaři jim nemusí dávat tolik léků na uklidnění. Pro výměnu tradičních nosítek za elektrická auta se rozhodli sami lékaři. Na pořízení autíček pak přispěl i místní fotbalový klub.

Smyslem akce je snížit u dětí stres z nemocničního prostředí tou nejpřirozenější možnou cestou. „Je to hravý způsob, jak je přimět, aby mysleli na něco jiného a jak je dostat na operační sál bez stresu a ve větším klidu. Někdy nám to dokonce umožňuje dávat jim méně uklidňujících léků před vstupem na operační sál, občas dokonce žádné,“ říká chirurg Nabil Elbeki.

Místo lehátek jezdí děti na autíčkách
Zdroj: ČT24

Sedmiletého Mila čekala první operace v životě. I přes prvotní obavy rodičů nakonec nepřišla ani jedna slza. Největší chlapcovou starostí totiž bylo vybrat si to správné autíčko pro cestu na sál.

Nová metoda navíc podle lékařů usnadňuje komunikaci i s obvykle vystresovanými rodiči. Nemocnice ve Valenciennes má zatím k dispozici tři elektrická auta, svůj vozový park ale hodlá brzy rozšířit.