Tragický let MH-17: Americký soud přiznal rodinám obětí milionové odškodné

Soud v USA rozhodl, že pětadvaceti rodinám obětí malajského letu MH-17 sestřeleného nad Ukrajinou náleží odškodné. Podle verdiktu by stovky milionů dolarů měl zaplatit samotný lídr proruských separatistů Igor Girkin známý jako Igor Ivanovič Strelkov. Podle polského webu Thenews.pl by měla každá rodina dostat 20 milionů dolarů. Jak ovšem dodává nizozemská televizie ZEMBLA, je jen mizivá šance, že by Girkin něco platil.  Ten si z rozhodnutí okresního soudu v Illinois nic nedělá.

V troskách stroje zahynulo 198 Nizozemců, ale i desítky Australanů, Malajsijců spolu s Brity, Belgičany nebo Kanaďany.

„Toto není případ, ve kterém by šlo o peníze, ale jde o spravedlnost,“ řekl podle webu Thenews.pl právní zástupce příbuzných obětí Floyd Wisner a dodal, že soudní líčení má hlavně přitáhnout pozornost veřejnosti.

Strelkov v ruské televizi Dožď prohlásil, že z tohoto odsouzení ho ani nepolévá studený pot, ani netrpí návaly horka. „Když už jsem bezmála světový terorista číslo jedna, tak čeho bych se bál? Ani zima, ani horko, ani hůř mi nebude,“ prohlásil. „Jestli najdu přebytečnou půl miliardu dolarů, nebudu se bránit zaplatit pozůstalým za boeing, který sestřelil neznámo kdo. Nebude mi líto pomoci lidem,“ dodal. 

Let MH-17 boeingu 777 malajsijské letecké společnosti byl před třemi a půl lety nad východní Ukrajinou sestřelen ze země raketovým systémem BUK pocházejícím z Ruska, tvrdí mezinárodní tým vyšetřovatelů. Moskva ovšem svůj podíl odmítá. 

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines mířil 17. července 2014 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Nizozemci náhle ztratili s letounem kontakt 50 kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. Trosky se našly u východoukrajinské vesnice Hrabove, v pásmu ovládaném povstalci. Separatisté předali vyšetřovatelům neporušené černé skříňky, ale sběr důkazů a trosek dlouho komplikovaly boje mezi rebely a ukrajinskou armádou.

  • Víc než stovka vyšetřovatelů z pěti zemí kousek po kousku analyzovala celkem 1448 úlomků letadla, prověřila na 5 milionů internetových stránek, zkoumala na půl milionu videí a množství dat ze satelitů od USA a Evropské vesmírné agentury. Prověřili i odposlechy 35 tisíc rozhovorů.