Rusko loni zaznamenalo rekordní propad porodnosti, Putinovy příspěvky nezabírají

Počet novorozenců v Rusku v loňském roce klesl o 11 procent, což je největší propad za posledních deset let. Země tak po sedmi letech opět zaznamenala přirozený úbytek obyvatelstva. Od roku 1991 se celková populace Ruska snížila o pět milionů na současných 146 milionů lidí.

V Rusku se loni narodilo 1,69 milionu novorozenců, což je o 203 372 méně než v roce 2016. Jde o nejnižší číslo od roku 2008, kdy přišlo na svět 1,71 milionu Rusů.

Ruský list Kommersant připomíná, že porodnost v zemi poklesla třetí rok za sebou. Vrcholu se podařilo dosáhnout v roce 2014 s 1,947 milionem novorozenců, a to v souvislosti s anexí Krymu.

Spolu s porodností poklesla i úmrtnost, avšak jen o 3,4 procenta. Loni zemřelo 1,82 milionu lidí oproti 1,88 milionu o rok dříve. Přirozený úbytek obyvatel tak podle statistiků loni činil 134 456 lidí. O rok dříve úřad zaznamenal přirozený přírůstek populace v podobě 5343 lidí.

Celkový počet obyvatel Ruska loni činil 146,8 milionu lidí. O loňské zvětšení populace o 70 000 lidí se postarali přistěhovalci.

Putin v obležení dětí
Zdroj: Reuters/Sputnik/Alexei Druzhinin

Státní pomoc nepříznivý vývoj nezvrátila

Nepříznivý demografický vývoj dlouhodobě znepokojuje Kreml. Prezident Vladimir Putin, který dříve argumentoval stoupající porodností jako důkazem důvěry v režim, loni v listopadu sliboval „restart“ státní politiky v tomto směru.

Do roku 2022 prodloužil program vyplácení státního příspěvku rodinám za druhé a další dítě, takzvaný mateřský kapitál, jehož výše nyní činí přibližně 450 000 rublů (asi 164 000 korun) a ohlásil zavedení měsíčních přídavků ve výši 30 procent průměrné mzdy rodinám s prvním novorozencem. Stát má také mladým rodinám s dvěma a třemi dětmi přispívat na splácení hypotéky.

Kommersant nicméně upozornil, že podle nedávného průzkumu státní agentury VCIOM více než polovina Rusů soudí, že vláda nedělá pro zvýšení porodnosti dost.

Ekonomové zase míní, že státní podpora, zavedená v roce 2007, zásadní vliv na porodnost neměla. I Putin vysvětloval nynější pokles porodnosti tím, že nyní je méně žen v plodném věku, a to v důsledku demografické krize v 90. letech po rozpadu Sovětského svazu.

Vydáno pod