Hladina Seiny v Paříži stále stoupá, kulminovat by měla v noci na pondělí

Události ČT: Stoupajcí Seina působí problémy hlavně v okolí Paříže (zdroj: ČT24)

O dalších několik centimetrů stoupla hladina Seiny v Paříži. Řeka měla podle původních předpokladů kulminovat v sobotu večer, nakonec se tak ale nejspíš stane až v noci na pondělí. Nepředpokládá se ale, že dosáhne úrovně předloňských povodní, kdy se hladina dostala přes šest metrů. Tentokrát by se měla zastavit těsně pod šesti metry, a dramatické škody se proto v metropoli neočekávají. Mnohem složitější situace je v okolí Paříže, kde úřady musely evakuovat zhruba 1500 lidí.

Podle serveru Vigicrue, který sleduje povodňovou aktivitu v zemi, stoupla hladina Seiny od sobotního večera do nedělního brzkého odpoledne o sedm centimetrů a dosahovala výšky 5,85 metru. Ve srovnání s předchozími dny to znamená, že stoupání se znatelně zpomaluje.

Situace se tak stále nepřiblížila povodním z června 2016, kdy při hladině na úrovni 6,1 metru musel Louvre z větší části provést evakuaci a muzeum Orsay zcela zavřelo své brány.

V povodí Seiny a jejích přítoků sice od 15. ledna napršelo tolik vody jako za tři týdny dešťů, ve srovnání s červnem 2016 je stoupání ale mnohem pozvolnější. Seina stoupla před rokem a půl o čtyři metry během čtyř dnů, zatímco nyní to bylo zhruba o 1,5 metru.

V samotné metropoli je zatím velká voda spíš další z mnoha atrakcí, i když ochromila veškeré aktivity v okolí Seiny a plavba po řece zůstává zakázána. Krizový štáb pařížské radnice je ale stále v pohotovosti.

V okolí Paříže bylo evakuováno 1500 lidí

Větší komplikace znamená zvýšená hladina řeky pro okolí Paříže. V okolí metropole bylo evakuováno 1500 lidí, asi 1400 lidí nemá elektřinu. Uzavřena je důležitá příměstská vlaková linka vedoucí podél Seiny. 

Předpokládá se, že klesání hladiny bude stejně pomalé jako její stoupání v posledních dnech, což znamená, že hladina by měla zůstat vysoká ještě několik dnů po dosažení vrcholu. Úřady nicméně ve většině ohrožených oblastí snížily stupeň varování. Druhý nejvyšší už platí jen v okolí metropole a na několika místech na východě země.

Nejhorší záplavy způsobila Seina v Paříži v roce 1910, kdy hladina dosáhla výše 8,62 metru.