Zemřel zakladatel firmy IKEA Ingvar Kamprad. „Král kuchyní“, kterého v mládí zlákal fašismus

Zakladatel řetězce obchodů s nábytkem IKEA Ingvar Kamprad zemřel, bylo mu 91 let. S odvoláním na sdělení švédské firmy to uvedla agentura AFP. Za druhé světové války byl Kamprad aktivním členem švédského nacistického hnutí. Podle knihy respektované švédské spisovatelky a novinářky Elisabeth Asbrinkové například verboval nové členy do nacistické organizace.

Pro obchod měl Švéd Ingvar Kamprad smysl už od dětství. V pěti letech objížděl na kole sousedy a prodával jim zápalky, ryby nebo kuličková pera. Posléze se jako vyučený tesař rozhodl pro podnikání s nábytkem. A jeho nábytkářský kolos IKEA se během let stal jedním z nejoblíbenějších.

Společnost IKEA založil v roce 1943. Její název odvodil z počátečních písmen svého jména, názvu farmy, kde se narodil (Elmtaryd) a vesnice, v níž vyrostl (Agunnaryd). Původní náplní byl prodej všeho možného – rámů k obrazům, hodinek nebo výrobků z nylonu. V roce 1947 zařadil do nabídky i nábytek a v roce 1951 se už soustředil pouze na toto zboží – vydal také svůj první katalog, který dodnes vychází v obřím nákladu.

Kamprad patřil mezi nejbohatší Evropany. V roce 1986 rezignoval na funkci ředitele a předsedy představenstva a firmu převedl do vlastnictví nizozemské nadace. Sám zůstával jedním z nejkritičtějších zákazníků, strážcem kvality a vizionářem.

Ingvar Kamprad na snímku z roku 2010
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/Kristian Pohl

Fenomenální úspěch „krále ložnic a kuchyní“ spočíval v konceptu stavebnice, který si zákazníci snadno přepraví a vcelku nenáročně smontují sami doma. Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, který umožňuje výrobky udržovat na relativně nízkých cenách. „Nejsme luxusní firma, chceme oslovit většinu – to je naše motto,“ hlásal Kamprad. 

Také jeho manažerské recepty byly prosté. „Neznám lepší způsob vedení lidí než jít příkladem. Pro mne by bylo nepřijatelné cestovat první třídou, kdybych věděl, že kolegové jsou v turistické,“ říká ke své proslulé šetrnosti. Typický byl také jeho odpor k firemnímu elitářství a neformální vystupování.

Závislost na alkoholu i tíhnutí k nacismu

Úspěch Kampradovi nezkazily ani skandály. Za to, že v mládí koketoval s nacismem, se veřejně omluvil jako za největší chybu života. V kajícném dopise zaměstnancům napsal: „Sami jste byli mladí. A možná po dlouhé době najdete ve svém mládí něco, o čem si nyní myslíte, že to bylo směšné a hloupé.“ Jeho sympatie k nacismu měla údajně na svědomí jeho sudetoněmecká babička.

Obhájit se dokázal i v 80. letech, kdy se provalilo, že je desítky let závislý na alkoholu. Přiznal diagnózu „kvartálního pijáka“ – na radu lékařů totiž každé tři měsíce pití na pár týdnu přerušil.

Firmu IKEA také občas napadají ochránci přírody za to, že používá vzácná dřeva. Kamprad proto věnoval miliony dolarů na záchranu pralesů a stejně tak podporoval ohrožené děti. Čas od času totiž probleskla v médiích kritika, že firma zneužívá dětské práce v chudých oblastech světa, aby pak v bohatých zemích udržela svoji konkurenceschopnost a nízké ceny.

Kamprad, jehož prarodiče pocházejí ze Sudet z oblasti poblíž Mostu, navštívil bývalé Československo poprvé v 50. letech. Svůj první obchod zde jeho firma otevřela v roce 1991.