Persona non grata. Španělský velvyslanec ve Venezuele se musí vrátit domů kvůli sankcím EU

Venezuelské úřady ve čtvrtek vypověděly ze země španělského velvyslance, který upadl v nemilost socialistické vlády několik dní po přijetí evropských sankcí vůči venezuelským představitelům. Španělsko patří k hlasitým kritikům autoritářských kroků venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, jehož vláda zdůvodnila vypovězení jako odvetu za španělské „vměšování do vnitřních záležitostí“.

Venezuelská vláda označila ambasadora Jesúse Silvu Fernándeze výrazem persona non grata (nežádoucí osoba) a Španěl musí opustit tuto jihoamerickou zemi. Velvyslanec byl podle Caracasu vypovězen kvůli „neustálým agresím a opakovanému vměšování do vnitřních záležitostí naší země“ ze strany Španělska.

Vztahy mezi Madurovým režimem a Madridem jsou v poslední době napjaté kvůli aktivnímu španělskému přístupu k evropským sankcím. EU v pondělí zakázala vstup na své území sedmi venezuelským činitelům, kterým zároveň zmrazila majetek kvůli nerespektování demokratických principů, vlády práva a porušování lidských práv.

Maduro v reakci na sankce vzkázal španělskému premiérovi, že mu „lidé nafackují“. Mariano Rajoy odpověděl slovy, že sankce jsou vzhledem k Madurově pošlapávání demokracie ještě velmi mírné.

Madrid chystá protiakci

Šéf španělské diplomacie Alfonso Dastis podle listu El País slova o vměšování odmítl a prohlásil, že se Madrid pouze snaží přispět ke zprostředkování rozhovorů mezi venezuelskou vládou a opozicí. K vypovězení velvysalnce řekl, že jeho země odpoví „přiměřeně recipročním“ krokem.

Venezuelský vůdce, který ustavením zvláštního zákonodárného sboru vyřadil ze hry demokraticky zvolený parlament ovládaný opozicí, čelí kritice nejen z EU, ale i z USA či okolních latinskoamerických zemí, které Madurův režim mnohdy označují za diktaturu. Prezident země stižené hladem a ekonomickou krizí šíří teorii, podle níž spiknutí vedené Američany usiluje o jeho svržení. Koncem roku například Caracas vyhostil brazilského velvyslance.