Už ani velbloudí krása nemusí být čistě přírodní

V Saúdské Arábii se každoročně koná festival krále Abd al-Azíze, během kterého chovatelé velbloudů předvádějí své nejlepší kusy. Součástí festivalu je i soutěž krásy. A nejde v ní o málo. Majitelé vítězných zvířat si rozdělují více než miliardu korun. Někteří z nich proto neváhají pomoct přirozené kráse svých šampionů výdobytky estetické medicíny.

Z letošního ročníku soutěže muselo být diskvalifikováno 12 zvířat poté, co porotci zjistili, že je jejich majitelé nechali vylepšit botoxem. Tento jed se v estetické medicíně využívá k vyplnění a vyhlazení vrásek. Velbloudům měl pomoct k plnějším pyskům, úhlednějším nosům a dokonce i lépe tvarovaným čelistem.

„Pomáhá jim to vytvořit dojem nafouknutější hlavy. Takže když k vám pak velbloud přijde blíž, obdivujete, jak velkou má hlavu, pysky a nos,“ vysvětluje jeden z porotců, proč se majitelé zvířat uchylují k podvodům.

Během letošního festivalu byl dokonce zatčen veterinář, který chirurgicky upravoval velbloudům uši.

Porotci během soutěže vedle tvaru hlavy hodnotí i celkové osvalení těla, nasazení hrbu či tvar kolen. Na horentně vysoké ceny proto dosáhnou opravdu jenom ty nejkrásnější exempláře.

Velbloudí festival v Saúdské Arábii
Zdroj: Reuters

Saúdské úřady berou měsíc trvající festival velmi vážně. Šéf poroty připomíná, že velbloudi jsou symbolem celé země: „Dříve jsme je chovali z nutnosti, ale dnes už jen pro zábavu.“

Akce se koná od roku 2000, loni ji pořadatelé přesunuli z odlehlé pouštní oblasti do lokality severně od Rijádu. Na skalnaté pouštní plošině nedaleko hlavního města postavili celý komplex, kde se konají přehlídky, dostihy i ochutnávky velbloudího mléka a výstavy oděvů z velbloudího rouna. Součástí akce jsou i aukce velbloudů. Ceny těch nejlepších z nich se mohou pohybovat v řádu milionů korun.