Stalinovu smrt Rusové (zatím) neuvidí. Ministerstvo zatrhlo premiéru britské filmové satiry

Horizont ČT24: Rusko zrušilo premiéru Stalinovy smrti (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo kultury nepustilo do kin britský satirický film Stalinova smrt. Snímek zesměšňuje boj o moc po skonu sovětského diktátora a v Británii získal řadu ocenění. Ruské úřady ho ale považují za urážlivý a extremistický. Zatím není jasné, jestli premiéru komedie jen odložily, nebo promítání zakážou úplně.

Černý humor filmu si utahuje z černé kapitoly světových dějin a z komických situací přitom vystupuje mrazivý boj o nástupnictví po muži, kterého se obával nejen Sovětský svaz.

Ministerstvo kultury se bojí nejrůznějších lobbistických skupin, ať to jsou pravoslavní nebo politici nebo kdokoli jiný, kdo má na kulturní politiku nějaký vliv. V rámci principu běžné opatrnosti to (uvedení) proto u některých věcí, o kterých si myslí, že by mohly vyvolat nějaký ohlas, raději zruší.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Snímek paroduje to, co se mohlo odehrát za zdmi Kremlu. Steve Buscemi, Jason Isaacs a další herecké hvězdy ztělesnili skutečné historické postavy – Stalinova nástupce Nikitu Chruščova, maršála Georgije Žukova nebo ministra vnitra Lavrentije Beriju.

Zesměšňování se ale nelíbí ruskému ministerstvu kultury, které plánovanou čtvrteční premiéru zrušilo. Podle úředníků a poslanců, kteří snímek viděli, obsahuje urážlivé a extremistické pasáže a nese jasné znaky ideologické války.

„Ten film je velmi trapný. Takový příběh je především nudný. Zápletka je chabá a slabé jsou i postavy,“ tvrdí Naděžda Usmanovová z Vojenského historického ústavu. 

Veřejný dopis požadující zákaz promítání filmu podepsalo 21 známých osobností – včetně dcery maršála Georgije Žukova. Dílo podle nich očerňuje památku těch, kteří bojovali proti fašismu – třeba velitele bitvy u Stalingradu má líčit jako blázna.

Tvůrci filmu se proslavili parodiemi na americkou a britskou politiku. Zákazů a ostrých odsouzení z nejvyšších kruhů se ale dočkali teprve v Rusku. „Označení odporná špína považuju za průměrné. Ne, pokud se dívá někdo z Ruska, já s tím filmem nemám nic společného,“ uvedl scenárista David Schneider. 

Filmy pracující kontroverzně s citlivými tématy z ruských dějin budí v zemi rozruch pravidelně. Loni na podzim řada kin odmítla promítat snímek Matilda o milostném vztahu cara Mikoláše II. 

Před třemi lety zase úřady zakázaly uvést v sálech americký film Dítě číslo 44 o skutečném případu masového vraha s tím, že zkresluje historii. Autoři Stalinovy smrti přesto stále věří, že jejich dílo pobaví i diváky v Rusku.