Používání chemických zbraní bude trestat nový tým. Chce obejít Rusko blokující vyšetřování v Sýrii

Události: Francie se postavila do čela boje proti chemickým zbraním (zdroj: ČT24)

Ve Francii vznikla mezinárodní skupina, která chce dohledat a potrestat ty, kteří útočí chemickými zbraněmi. Spojené státy a osmadvacet evropských zemí tak reagují na dění v Sýrii. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson v úterý řekl, že tamní vláda zřejmě dosud používá chemické zbraně k útokům na vlastní lid. Naposledy se tak mělo stát v pondělí během úderu proti povstalcům ve východní Ghútě.

Západ obviňuje Asada a jeho režim z používání chemických zbraní, což syrská vláda odmítá. Francii došla trpělivost s opakovaným blokováním dalšího vyšetřování ze strany Ruska na půdě OSN a chce ho obejít nově vzniklou skupinou třicítky států. Paříž už v úterý zmrazila majetek pětadvaceti společnostem a lidem ze Sýrie, ale i Francie, Libanonu nebo Číny. Měli se podílet na vývoji syrských chemických zbraní.

„Zločince, kteří používají a vyrábějí tyto barbarské zbraně, nemine trest. Nikdo by neměl mít možnost porušovat ty nejzákladnější normy,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

Vyšetřovací komise OSN v posledních dvou letech narazila hned na několik případů, kdy byl použit proti civilistům nervový plyn sarin i chlor. Většinou to mělo rozsáhlé a tragické důsledky pro zasažené oblasti.

„Jen při pondělním útoku zemřelo přes dvacet civilistů - převážně dětí. Nedávné dění ve východní Ghútě vzbuzují vážné obavy, že syrský režim používá chemické zbraně proti svým obyvatelům,“ řekl americký ministr zahraničních věcí Rex Tillerson.

Východní Ghúta, kde žije 400 000 lidí, je v oblasti Damašku posledním větším regionem, který neovládá režim. Místní populace čelí každodenním útokům vládních sil a trpí nedostatkem potravin a léků.

Rusko jakoukoliv odpovědnost odmítlo. „Rusko důsledně kritizuje výrobu a používání chemických látek v boji. Jsme znepokojeni těmito aktivitami teroristických organizací. Bohužel vznik této skupiny v čele s Francií způsobil zhroucení vyšetřování. Vyšetřování selhalo a stalo se předmětem politických manipulací,“ ohradil se ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzja.

Americký ministr zahraničí naopak tvrdí, že odpovědnost za chemické útoky nese právě i Rusko. Svými činy a postoji může prý za to, že zemi zmítanou občanskou válkou stále vede Bašár Asad.