Drama v japonském skiareálu: výbuch sopky spustil lavinu, jeden mrtvý, 14 zraněných

Erupce sopky u lyžařského střediska poblíž japonského města Kusacu spustila lavinu, která následně zabila jednoho vojáka. Dalších 14 osob utrpělo zranění, někteří jsou v kritickém stavu. Několik civilistů zranily odletující kameny.

Lavina podle AFP zabila devětačtyřicetiletého vojáka. Většina zraněných byla kameny zasažena přímo na sjezdovkách, poraněn byl však i nejméně jeden člověk uvnitř kabinové lanovky, jejíž okno rozbil kámen. Zasypaní lidé byli vyproštěni, ale někteří utrpěli zlomeniny.

Nejméně 78 lidí zůstalo podle úřadů uvězněno na chatě nacházející se na vrcholu hory. Japonská meteorologická agentura varovala lidi, aby se nepokoušeli horu zdolat. Některé úlomky se po výbuchu dostaly i kilometr od sopky, sdělila státní televize NHK.

„Z vrcholu hory šel černý kouř, řekli nám, že evakuace začne o půl hodiny později,“ řekl NHK svědek z resortu s tím, že později bylo z místa evakuováno asi sto osob.

K neštěstí došlo v oblasti sopky Kusacu-Širane v prefektuře Gunma necelých 200 kilometrů severozápadně od Tokia na ostrově Honšú. Vojáci patřili k pozemním sebeobranným silám a v oblasti byli právě na cvičení.

Zničený japonský areál
Zdroj: Reuters/Mandatory credit Kyodo

Sopka vysoká 2160 metrů patří ke zhruba stovce japonských aktivních vulkánů a její oblast je i díky blízkosti metropole vyhledávaná turisty. Meteorologové varují, že nelze vyloučit další erupce, přičemž kameny mohou odletovat až dva kilometry z vrcholu vulkánu.

V Japonsku jsou jedny z nejaktivnějších sopek na světě. V září 2014 zahynulo při náhlé erupci sopky Ontake 63 lidí.

Vydáno pod