Čína vyšle k potopenému íránskému tankeru podmořské roboty

Ropa, která unikla z havarovaného íránského tankeru ve Východočínském moři, vytvořila čtyři oddělené ropné skvrny pokrývající celkovou plochu 100 kilometrů čtverečních. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámily čínské úřady. Čínské ministerstvo dopravy uvedlo, že tým záchranářů lokalizoval potopené plavidlo v hloubce 115 metrů a připravuje vyslání podmořských robotů k jeho průzkumu.

Íránský ropný tanker Sanchi po srážce s čínskou nákladní lodí asi 300 kilometrů východně od Šanghaje týden hořel. Posádku lodi tvořilo 32 mužů – 30 Íránců a dva Bangladéšané. Nikdo z nich nepřežil, záchranáři nalezli pouze těla tří z nich. Čínské plavidlo CF Crystal neutrpělo takové škody a celá jeho 21členná čínská posádka byla zachráněna. Příčina kolize se vyšetřuje.

Tanker převážel z Íránu do Jižní Koreje 136 tisíc tun ropného kondenzátu. Kromě něj uniklo do vody i těžké palivo, které loď pohánělo; podle odhadů ho v lodi bylo kolem 1000 tun. Ropné skvrny jsou nyní čtyři a rozlohou sahají od 5,5 po 48 kilometrů čtverečních.

Čínští experti pokračují v čištění moře, do akce bylo v úterý vysláno 13 plavidel. Na ropné skvrny mimo jiné stříkají chemické látky, které mají vrstvu paliva rozpustit.

Čína se snaží „dostat pod kontrolu šíření ropné skvrny a zhodnotit ekologický dopad na mořské prostředí“, uvedl v prohlášení čínský státní úřad pro oceány. Podle čínského ministerstva dopravy se nyní chystá vyslání podmořských robotů k tankeru, možná následovaných potápěči, s cílem prozkoumat otvory, jimiž ropa vytéká, a uzavřít je. Potápěči by se také mohli pokusit ropu z tankeru odčerpat, napsala agentura AP.

Ropný kondenzát, což je označení pro velmi lehkou ropu, se snáze vypaří a shoří než těžká ropa. Je ale silně toxický, má nižší hustotu, a když unikne do moře, je složité zabránit jeho šíření. Důvodem je i fakt, že většina kondenzátů je bezbarvá a místo typické černé ropné skvrny na mořské hladině vytváří toxický „mrak“ pod hladinou, který je těžko viditelný. Kolik ropy a kondenzátu během týdenního požáru tankeru shořelo, zatím není jasné.