V Mitrovici zastřelili představitele kosovských Srbů Olivera Ivanoviče

Lídr srbské menšiny v Kosovu Oliver Ivanovič byl zavražděn v Kosovské Mitrovici. Oznámila to srbská média s odvoláním na politikova advokáta. Ten uvedl, že předseda občanského hnutí Svoboda, demokracie, pravda podlehl střelným zraněním. Srbský prezident kvůli události svolal schůzi bezpečnostní rady.

„Bohužel, přeju si, aby to nebyla pravda, ale lékaři konstatovali smrt dnes v půl desáté dopoledne,“ potvrdil novinářům v úterý Ivanovičův právník Nebojsa Vlajič.

Ředitel mitrovické nemocnice, kam byla oběť útoku převezena, na tiskové konferenci řekl, že Ivanoviče zasáhlo do hrudi pět projektilů. Poranění byla tak vážná, že snaha lékařů o jeho záchranu, která trvala zhruba tři čtvrtě hodiny, byla marná.

Mitrovický prokurátor Shyqyri Syla sdělil, že na Ivanoviče se střílelo z jedoucího auta před kanceláří jeho hnutí. Média uvedla, že později bylo nalezeno zapálené auto značky Opel Astra, které útočníci ke zločinu zřejmě použili. 

Severní část města, kde většinu obyvatelstva tvoří Srbové, zablokovaly silné policejní jednotky, které pátrají po útočnících.

Událost nepochybně zvýší napětí nejen v etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, ale i mezi Prištinou a Bělehradem. Podle srbské státní televize RTS se z Bruselu vrací delegace, která měla pokračovat v jednáních s kosovskými představiteli o normalizaci vztahů. Šéf delegace Marko Djurić označil vraždu čtyřiašedesátiletého Ivanoviče za teroristický čin, jehož cílem bylo vyvolat chaos a střet na severu Kosova.

Čtyřiašedesátiletý Ivanovič byl klíčovým představitelem srbské menšiny v Mitrovici (severní části Kosova). V této bývalé srbské provincii trvá napětí už od vyhlášení kosovské nezávislosti. 

Ivanovič byl považován za umírněného politika, poznamenala agentura AFP. Byl jedním z mála kosovskosrbských představitelů, který uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu, a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější dialogu s prištinskými úřady.

 „Lidé se nebojí Albánců, nýbrž Srbů, násilníků a kriminálníků, kteří jezdí v džípech bez poznávací značky. Drogy se prodávají na každém rohu. Bylo to i dříve, ale ne v takové míře, tito lidé se nechovali tak arogantně jako nyní,“ řekl Ivanovič například v rozhovoru poskytnutém týdeníku Vreme.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Kosovo bylo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou.

Konflikt, který si vyžádal zhruba 10 tisíc lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Narodil se v západním Kosovu 1. dubna 1953. Byl lídrem Srbů v severním Kosovu a byl považován za spíše umírněného politika. Před vypuknutím války v Kosovu působil jako manažer v dolech Trepča severně od Kosovské Mitrovici, během války vedl paramilitaristickou policejní jednotku.

Soudci z mise Eulex ho v lednu 2016 uznali vinným z válečných zločinů spáchaných proti Albáncům v roce 1999 a poslali ho na devět let do vězení. Podle rozsudku podporoval nucené vysídlování albánských rodin a vraždy Albánců v Kosovské Mitrovici. Ivanovič vinu odmítl. Odvolací soud v Prištině verdikt v únoru 2017 zrušil a s Ivanovičem bylo zahájeno nové řízení.

Mezi lety 2008 a 2012 působil Ivanovič v srbské vládě. Navzdory vyhlášení nezávislosti Kosova v únoru 2008 zastával funkci státního tajemníka na ministerstvu pro Kosovo a Metochii. Do roku 2009 vedl v Kosovu Srbskou sociálnědemokratickou stranu, pak založil občanskou iniciativu Svoboda, demokracie, pravda, která se účastnila místních voleb v Kosovu v roce 2017.

Zdroje: RFE/RL, Eulex, BBC