Pentagon má celkem 28 kilometrů chodeb. Zorientovat se v něm je ale jednoduché

Studio 6: Nemilosrdná centralizace prospěla efektivitě. 75. výročí od výstavby Pentagonu (zdroj: ČT24)

Před pětasedmdesáti lety byla dokončena výstavba Pentagonu, symbolu americké armády. Světově známá budova ministerstva obrany ve tvaru pětiúhelníku vznikla za poměrně krátkou dobu coby americká reakce na vypuknutí druhé světové války. Stavba vyšla v přepočtu na více než dnešní miliardu amerických dolarů, tehdejších 83 milionů.

Budovu navrhl architekt George Bergstrom a dozoroval ji generál Leslie Groves. Pentagon stojí v Arlingtonu ve státě Virginie u řeky Potomac a jeho základní kámen byl položen 11. září 1941 a stavba byla hotová za necelých 500 dní, a to 15. ledna 1943.

Na pracích se podílelo přes 13 tisíc lidí a nešlo „jen“ o samotnou stavbu. V místě, kde měla nynější ikona americké armády jednou stát, byly původně bažinaté louky, a tak sem před samotnou výstavbou byly navezeny tuny zeminy.

Podloží ještě zpevnilo přes 41 tisíc betonových pilonů. Beton se používal i v dalších částech výstavby – kvůli válce byla totiž ocel stále více nedostatkovějším zbožím.

Pentagon (1954)
Zdroj: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

Pentagon měl původně stát v jiné lokalitě – poblíž Arlingtonského hřbitova. Tato parcela ovšem omezovala architekty svými příjezdovými cestami, které tvořily nepravidelný pětiúhelník. Nakonec se prezident Franklin D. Roosevelt rozhodl pro místo, kde bývalo letiště Hoover Field, které jako první obsluhovalo Washington D.C.

Pentagon začal vznikat, ještě než Spojené státy vstoupily do války. Myslím si, že Roosevelt instinktivně cítil, že doba, kdy se USA dostanou do války, se velmi rychle přibližuje. Pentagon vznikl jako reakce na vzrušenou dobu, ve které se svět na počátku 40. let pohyboval a za půl roku byly Spojené státy ve válce.
Martin Kovář
historik Ústavu světových dějin FF UK

Obří komplex o rozloze 148 fotbalových hřišť měl nahradit 17 různých budov tehdejšího ministerstva války. A i když místo už umožňovalo jiný design, tvar pětiúhelníku zůstal.

Budova Pentagonu měla sloužit až pro 40 tisíc úředníků a kvůli rasové segregaci se počítalo i s výstavbou toalet oddělených podle barvy pleti. I když zákon toto rozdělení nakonec zakázal, toalety zůstaly. Dnes jich je v budově dvakrát víc, než je potřeba.

Pětistranná budova má pět pater, pět soustředných prstenců kancelářských prostor a další dvě patra jsou v podzemí. Jedna strana měří přes 200 metrů. Všechny chodby dohromady mají přes 28 kilometrů, i přesto je možné z kteréhokoliv místa dojít na druhý konec zhruba za sedm minut.

Celková rozloha činí 600 tisíc metrů čtverečních, z toho 340 tisíc metrů čtverečních je pro kanceláře, což je třikrát víc než rozloha Empire State Building.

Nemilosrdná centralizace téměř všech zaměstnanců ministerstva obrany prospěla efektivitě. Koneckonců, říkal to nejenom Roosevelt za války, ale i jeho budoucí ministr zahraničních věcí generál George Marshall.
Martin Kovář
historik Ústavu světových dějin FF UK

Kvůli své ikoničnosti se budova stala terčem teroristů 11. září 2001. Unesené letadlo American Airlines do ní nabouralo v den, kdy tomu bylo přesně 60 let od zahájení stavebních prací. Při útoku tehdy zemřelo všech padesát devět lidí na palubě letadla a dalších 125 uvnitř budovy.

Teroristický útok na Pentagon
Zdroj: ČTK/AP/Will Moris

Počet mrtvých zaměstnanců mohl být přitom mnohem vyšší, nebýt shody okolností. Západní strana budovy byla totiž v den útoku kvůli rekonstrukci téměř prázdná. Obrovský požár se podařilo uhasit až za několik dní. Teroristický útok poničil tři z pěti kruhových částí budovy, ale už za necelý rok byly všechny škody opraveny.

Památník obětem útoku na Pentagon
Zdroj: ČTK/AP/Haraz N. Ghanbari
Vydáno pod