Osm lidí zemřelo po výbuchu kamen a požáru v portugalském komunitním centru

Nejméně osm mrtvých si vyžádal výbuch kamen a následný požár v komunitním centru v severním Portugalsku. Podle poslední bilance je dále 38 zraněných, z toho devět lidí je ve vážném stavu. K neštěstí došlo ve městě Vila Nova da Rainha v okrese Tondela.

„Pro tuto chvíli můžeme říci, že v důsledku požáru zemřelo osm lidí, 38 osob bylo zraněno, z toho devět vážně. Mají těžké popáleniny a byli helikoptérami přepraveni do nemocnic v Portu a Lisabonu,“ řekl agentuře AFP Carlos Pereira z civilní ochrany.

Požár propukl v sobotu krátce před devátou hodinou večerní. V prvním poschodí komunitního centra ve městě v tu chvíli večeřelo 70 lidí. Členové sdružení se sešli už během dne kvůli turnaji v kartách a televiznímu přenosu zápasu portugalské fotbalové ligy.

„Vše nasvědčuje tomu, že požár způsobil výbuch kamen, oheň se rychle rozšířil po opláštění budovy a uvolnilo se velké množství oxidu uhelnatého,“ uvedl starosta okresu José António Jesus.

V prvním patře se u dveří v záchvatu paniky shromáždilo příliš mnoho lidí, a proto nešly otevřít, řekli listu Publico očití svědci. Po několika minutách přihlížející zvenku za pomoci terénního vozu a lana vytrhli jiné dveře. „Vše se seběhlo strašně rychle, za pět minut bylo celé patro v plamenech,“ popsal neštěstí deníku Julio Dias, který se v přízemí díval na fotbalový zápas.

Požár byl uhašen zhruba za hodinu, informovali místní hasiči.