Ve vězení zemřel předák Ku Klux Klanu. Bývalý pastor Killen měl na svědomí smrt tří aktivistů

Ve věku 92 let zemřel bývalý přední představitel rasistické organizace Ku Klux Klan Edgar Ray Killen. Bývalý kazatel si odpykával trest 60 let kvůli odpovědnosti za zabití tří aktivistů za občanská práva černochů v 60. letech. O jeho úmrtí informovala americká vězeňská služba.

Killena uznal soud v americkém městečku Philadelphia ve státě Mississippi vinným v roce 2005. Porota se shodla na tom, že bývalý pastor v roce 1964 zorganizoval dav, který unesl, zbil a zastřelil tři mladé muže. Killen nikdy nevyjádřil nad vraždami lítost.

Případ v USA v šedesátých letech vyvolal velké pozdvižení a byl podkladem pro film Hořící Mississippi z roku 1988. Killen byl souzen spolu s osmi dalšími lidmi už v roce 1967. Porota složená ze samých bělochů ho ale tehdy zprostila obžaloby a ostatních sedm osob odsoudila pouze za porušení občanských práv usmrcených aktivistů.

Ku Klux Klan
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Ku Klux Klan má na svědomí tisíce rasových vražd a lynčů. Vznikl na jihu USA po občanské válce v roce 1865 a jeho členy byli zpočátku bývalí vojáci konfederace jižních amerických států.

Příslušníci nechvalně prosluli útoky na černošské obyvatele a na zastánce zrušení otroctví. Při svých raziích nosili na hlavě bílé kápě, jež se staly symbolem hnutí. Klanu se nejdříve dařilo na jihu, který válku prohrál, jeho vliv se ale postupně rozšířil na celé Spojené státy.

Cílem hnutí je zabránit skupinám, jako jsou Afroameričané, Židé, přistěhovalci, ale v poslední době také homosexuálové, aby měli stejná práva jako jejich spoluobčané. Hnutí útočí i na ty, kteří odmítají vizi o nadřazenosti bělochů. V současné době má Ku Klux Klan v USA pět až osm tisíc stoupenců.