Pákistán poslal Češku dopadenou s devíti kilogramy heroinu do vyšetřovací vazby

Horizont ČT24: Češce hrozí v Pákistánu mnohaletý trest (zdroj: ČT24)

Speciální soud v pákistánském Láhauru poslal na 14 dní do vyšetřovací vazby mladou Češku Terezu H. zadrženou na místním letišti s devíti kilogramy heroinu. Po konci vyšetřování pravděpodobně stane před tamním soudem. Žena popřela, že by drogy do svého zavazadla dala sama. Hrozí jí mnohaleté vězení.

„Jak potvrdily naše zdroje, pašeračka vypověděla před celními orgány, že věděla o něčem ukrytém v jejím zavazadle, ale neměla tušení, že jde o heroin. Řekla také, že už třikrát navštívila Gujranwalu a Láhaur,“ uvedl pákistánský list The Customs Today.

Tajemník pákistánského velvyslanectví v Praze řekl serveru iDNES, že celníci 21letou Češku zadrželi na základě tajné informace. Dívku tedy někdo mohl udat, aby odlákal pozornost od mnohem větší zásilky v jiném letadle, nebo se policistům nezdály časté lety mladé Češky do Pákistánu.

Vyšetřování může trvat týdny

Česká ambasáda je v kontaktu s rodinou zadržené. „Vyšetřování i nadále provádí celníci. S tím, že soud s dotyčnou může začít až po skončení vyšetřování tohoto případu, což by mohlo být až v řádu týdnů,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

„Naše ambasáda ve spolupráci s naším honorárním konzulem v místě v tuto chvíli dojednává termín konzulární návštěvy dotyčné právě v té vazební věznici,“ dodala mluvčí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Termín soudního líčení stanoven nebyl. Existuje možnost, že by si v případě odsouzení žena odpykala svůj trest v České republice. Komplikovaná jednání o vydání s nejasným výsledkem ale mohou trvat i několik let.

Ke zmírnění trestu by mohl přispět fakt, že zadržená s vyšetřovateli spolupracovala. Bezpečnostní složky po její výpovědi zahájily v různých částech města razie. Sousední stát Pákistánu – Afghánistán – je největším světovým producentem opia, suroviny pro výrobu heroinu. Velké množství afghánských opiátů cestou na trhy v Evropě a Asii putuje přes Pákistán, uvádí protidrogový úřad OSN.

Podmínky v pákistánských věznicích jsou tvrdé

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s cestami po Pákistánu varuje před pašováním drog dlouhodobě. Cizinci za takový prohřešek dostanou většinou mnohaletý trest ve velmi tvrdých podmínkách. Před několika lety byla v této islámské republice odsouzena na doživotí Britka, u níž se našlo 63 kilogramů heroinu.

„Nejde o délku trestu, ale o to, jestli vůbec přežije první rok ve vězení. To nejsou podmínky evropských věznic,“ připomněl v Horizontu ČT24 bývalý diplomat Jaromír Novotný.

Právě drogy jsou jedním z častých důvodů, proč Češi končí v zahraničí za mřížemi. Nejznámějšími českými pašeráky dodnes zůstávají Emil Novotný a Radek Hanykovics. V roce 1995 dostali v Thajsku padesátileté tresty poté, co se pokusili převézt třikrát méně heroinu než nyní Tereza H. Na návrat do Česka čekali v thajské cele devět let.

„Cirka třicet metrů čtverečních, v rohu je díra jako toaleta a 25 lidí, takže s uličkou na tu toaletu má každý tak metr čtvereční,“ vzpomínal později Hanykovics.

Loni rezonovala kauza šestadvacetileté Lenky, kterou Kambodža obvinila za výrobu extáze. Ve vězení dál zůstává, na další informace o svém osudu vydala embargo.

Celkem bylo na konci předloňského roku v zahraničních věznicích přes 1200 Čechů, dvakrát víc než před sedmi lety. Novější statistiku ministerstvo zatím nemá, čísla se ale příliš nemění.