Bosse japonské mafie zatkli díky Facebooku. Objevila se tam fotka „potetovaného seniora“

Bývalý šéf jednoho z gangů japonské zločinecké organizace jakuza je za mřížemi zásluhou snímku na sociálních sítích. Čtyřiasedmdesátiletý Šigeharu Širaj se patnáct let skrýval kvůli obvinění z vraždy předáka konkurenčního gangu. Loni v srpnu se ale nechal vyfotit v ulicích Bangkoku. Snímek potetovaného seniora se masově šířil na sociálních sítích a všimla si ho i japonská policie. Thajské úřady Širaje předají do vlasti v následujících dnech.

Tetování bývalého šéfa jakuzy vyfotil někdo z místních a sdílel ho na svém Facebooku, aniž by tušil, kdo potetovaný senior je. Když si fotografie šířící se po internetu všimla japonská policie, okamžitě požádala o Širajovo zadržení.

Thajská policie Šigeharu Širaje zadržela v městě Lopbury severně od Bangkoku, za porušení vízové povinnosti bude vydán do Japonska, aby čelil obvinění z vraždy předáka konkurenčního gangu. Podle thajské policie zadržený připustil, že byl členem jakuzy, ale k vraždě z roku 2003 se nepřiznal.

Šigeharu Širaj
Zdroj: ČT24

Podle BBC je z fotografií na sociálních sítích patrné, že bossovi chybí část malíčku, což často bývá mezi členy jakuzy odplata za chyby.

Jakuza patří k japonské společnosti už po staletí a členové se vyznačují právě tradičním japonským tetováním. Podle odhadů má organizace 60 000 členů. Gangy jako takové ilegální nejsou, ovšem nezákonné jsou způsoby, kterými získávají své příjmy: hazard, prostituce, pašeráctví a hackerství.

Vydáno pod