Nepodložená obvinění, která jen poškozují vztahy. Rusko odmítlo zprávu amerických senátorů

Zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský k reakci Moskvy (zdroj: ČT24)

Rusko znovu odmítlo veškerá obvinění, že se vměšuje do záležitostí USA a dalších západních zemí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na zprávu amerických demokratických senátorů o tomto údajném vměšování řekl, že obvinění jsou nepodložená a poškozují vzájemné vztahy.

„Poškozují nejen dvoustranné rusko-americké vztahy, poškozují samotné Spojené státy, protože když se to stane posedlostí, nevytváří to dobré podmínky pro normální společenský vývoj a život,“ prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Můžeme jen vyjádřit politování nad pokračující kampaní (proti Rusku) a znovu připomenout, že všechny tyto obavy, všechna obvinění naší země z vměšování jsou neodůvodněná a naprosto nepodložená,“ dodal Peskov. 

Mluvčí tak reagoval na zprávu skupiny členů amerického Senátu za Demokratickou stranu, v níž se tvrdí, že Rusko se ve stále větší míře vměšuje do záležitostí evropských zemí.

Volební procesy v Británii, Francii a Německu se údajně staly terčem hackerů, internetových trollů a extremistických politických skupin podporovaných Moskvou.

Zpráva, kterou vypracoval tým vedený senátorem Benem Cardinem, vyzývá americkou vládu, aby zvýšila objem pomoci, kterou poskytuje na podporu demokracie v Evropě. Měla by veřejně informovat o jakémkoli případu organizovaného zločinu a korupce s vazbou na prezidenta Putina.

Zasahovat do cizích voleb Moskvu nikdy nenapadlo

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina Rusy nikdy nenapadlo vměšovat se do cizích voleb. Rusko-americké vztahy už dlouho zatěžuje podezření, že ruské tajné služby se pokusily zasáhnout do prezidentských voleb v USA v roce 2016. Tvrzení o vměšování Ruska je podle Putina „naprostý nesmysl, vyložené blábolení“.

Pro normalizaci rusko-amerických vztahů je nezbytné, aby Washington projevil statečnost, dobrou vůli a zdravý rozum. Budou-li Spojené státy pokračovat v sankční politice vůči Rusku, budou podle něj vztahy jen degradovat.

„My jsme k normalizaci připraveni už dávno, ale vnitropolitická situace ve Spojených státech se prostě nezklidňuje,“ zdůraznil kremelský šéf. „Uvidíme, nezávisí to na nás, ale na americké straně,“ dodal.